Λεπτομέρειες απομένουν για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που θα ανάψει το πράσινο φως για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, που περιμένουν πως και πως οι παραγωγοί για να εκσυγχρονίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους και η αγορά για να πάρει εμπρός και να κινηθεί.

Το κρίσιμο ραντεβού, μεταξύ εκπροσώπων της αγοράς μηχανημάτων και γεωργικών ελκυστήρων, με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης αυτές τις ώρες και είναι πολύ πιθανό να κλειστεί προς το τέλος της εβδομάδας, εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα του υπουργού, Μάκη Βορίδη.

Βασικό -εναπομείναν σε εκκρεμότητα- επίδικο, για να ξεμπλοκάρει η υπόθεση, είναι το εάν θα υπάρξει τελικώς ή όχι νέα μείωση στις, ήδη, κατατεθείσες προσφορές, καθώς ο πρώην «τιμοκατάλογος Τσιατούρα» έχει πλέον βγει οριστικά από το κάδρο, ενώ και η απόπειρα που έγινε να αξιοποιηθεί μια προηγούμενη μελέτη για την προσέγγιση εύλογου κόστους στα γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ στην πράξη, όπως λένε από τον ΣΕΑΜ, απεδείχθη πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

«Εμείς δεν θέλουμε να γίνει καμία μείωση στις προσφορές, γιατί ήδη οι προσφορές που είχαν κατατεθεί ξεπεράστηκαν. Μιλάμε για προσφορές που υποβλήθηκαν πέρσι το Γενάρη, το Φλεβάρη και το καλοκαίρι», είπε στο Agronews ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος δεν έκρυψε πως το υπουργείο επιμένει να γίνει από όλους ένα έστω και μικρό βήμα πίσω για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.

Το θέμα θα εξεταστεί διεξοδικά στην επικείμενη συνάντηση, η οποία, κατά τον κ. Μπαλουκτσή, «ίσως να γίνει εντός της εβδομάδας, εάν το επιτρέψει το φορτωμένο πρόγραμμα του υπουργού». Τις εν εξελίξει επαφές για να οριστικοποιηθεί το ραντεβού άμεσα επιβεβαιώνουν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΑΜ, Γιάννης Χίγκας, και η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

«Αισιοδοξούμε ότι θα τα βρούμε. Είμαστε πάρα πολύ κοντά να βρεθεί η χρυσή τομή. Εκτιμώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα γίνει μια συνάντηση, ίσως και μέσα στην εβδομάδα», τόνισε ο κ. Χίγκας και συμπλήρωσε πως «είμαστε μια τρίχα πριν την οριστική συμφωνία. θα είναι καθοριστικό για την αγορά, διότι εφόσον συμφωνήσουμε αλλάζουν τα πάντα. Θα ανάψει το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη διευθέτηση και των εναπομεινασών λεπτομερειών και τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης. Και αν αυτό γίνει, μπορώ να πω ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι θα έχουν στα χέρια τους εγκρίσεις. Άρα η Agrotica θα είναι μια πραγματική γιορτή για όλους μας».

Ο κ. Χίγκας ανέφερε ακόμη πως από τους λάθος χειρισμούς της πρώην ηγεσίας του υπουργείου, «έχουμε εγκλωβιστεί όλοι», αλλά πρόσθεσε πως οι νέοι ένοικοι της Πλατείας Βάθη έχουν καταλάβει τί πήγε στραβά και δείχνουν διάθεση να δώσουν λύσεις.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι «το πρόβλημα δεν είναι στους μηχανάδες όπως κακώς έχει διαφανεί μέχρι τώρα. Αντιθέτως αφορά κυρίως τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, διότι με τον τρόπο που προωθούνταν η λύση για τα σχέδια βελτίωσης, στην ουσία τους κόβει ένα κομμάτι των επιδοτήσεων, που ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν. Η δικαιολογία της προηγούμενης ηγεσίας ήταν ότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε χρήματα και δίνουμε σε περισσότερους. Δεν είναι όμως αυτό αληθές. Διότι όπως έχει διδάξει το παρελθόν, συνήθως αυτοί που έχουν την ικανότητα να υλοποιήσουν το σχέδιο βελτίωσης είναι πολύ λιγότεροι από όσους καταθέτουν αίτημα. Ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε πως επειδή έχει παρέλθει και μεγάλο διάστημα από την υποβολή των αιτημάτων κάποιοι μπορεί να έψαξαν άλλες λύσεις για να κάνουν την επένδυσή τους. Έχουν αλλάξει λοιπόν τα δεδομένα. Η εμπειρία λέει από τα προηγούμενα προγράμματα πως το πολύ 4.000 – 5.000 θα είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν. Άρα αυτό προσπάθησαν να κάνουν οι προηγούμενοι ήταν άνευ λόγου».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr