Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι μελισσοκόμοι καλά ξεκίνησε φέτος η παραγωγή πευκόμελου. Το πρώτο βάρεμα έχει ολοκληρωθεί και τώρα περιμένουν να φτιάξει ο καιρός για το δεύτερο.

Όσοι μπήκαν από την αρχή του πρώτου βαρέματος τρύγησαν περίπου 10 κιλά μέλι ανά μελίσσι. Το δεύτερο βάρεμα εκτιμάται να πάει καλύτερα επειδή πλέον είναι φθινόπωρο και οι μέλισσες μπορούν και συλλέγουν όλη μέρα, σε αντίθεση με τον Αύγουστο που συλλέγουν μόνο το πρωί.

Όσον αφορά τα άλλα μέλια στη δυτική Ελλάδα είχαμε κάποια καλή παραγωγή ανθόμελου, επίσης και το μέλι από ηλίανθο φαίνεται να πήγε καλά.

Τα υπόλοιπα μέλια όμως φέτος δεν έδωσαν καλά αποτελέσματα. Τα θυμάρια και τα βελανίδια λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είχαν καλή παραγωγή. Το ίδιο συνέβη με τα πορτοκάλια και τα βαμβάκια.

Φέτος η παραγωγή μελιού ελάτης χαρακτηρίζεται ελάχιστη έως μηδενική από τους περισσότερους μελισσοκόμους της χώρας. Οι βροχοπτώσεις, οι χαλαζοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός αέρας, φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, περιόρισαν ή ακόμη και εκμηδένισαν τα μελιτώματα, πλήττοντας τους πληθυσμούς των μελιτοφόρων εντόμων και εμπόδισαν το έργο της μέλισσας. Την τελευταία πενταετία (με εξαίρεση την περσινή χρονιά που υπήρξε κάποια παραγωγή) οι μελισσοκόμοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να πάρουν μέλι ελάτης.

Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι μεγάλες εταιρείες αρχίσουν τις αγορές μελιού νέας παραγωγής. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν πιέσεις στις τιμές παραγωγού.

Νέο τριετές πρόγραμμα µελισσοκοµίας
Στο μεταξύ το 2019 «κλείνει» το τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας και όπως κάθε χρόνο υπάρχει μεταφορά των αδιάθετων κονδυλίων. Όσον αφορά τη νέα περίοδο, ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα κονδύλια για τη νέα περίοδο θα είναι μειωμένα για τους μελισσοκόμους κατά 800.000 ευρώ ετησίως και αυτό οφείλεται σε λάθος χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ».

Το νέο τριετές πρόγραµµα µελισσοκοµίας για τη χώρα µας (περίοδο 2020-2022), θα έχει προϋπολογισµό 27,83 εκατ. ευρώ. Αν και η Κομισιόν αποφάσισε να αυξήσει τα κονδύλια για την ευρωπαϊκή μελισσοκομία, κατά 70%, η ελληνική μελισσοκομία θα πάρει τελικά αύξηση μόνο 30%. Αυτό έγινε επειδή η ΕΕ δίνει τα χρήματα με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών που κατέχει κάθε χώρα. Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρά τις αντιδράσεις των μελισσοκομικών φορέων, άλλαξε την μέθοδο καταγραφής των μελισσοσμηνών, με αποτέλεσμα να προκύψει μείωση του αριθμού τους (η χώρα μας φαίνεται ότι κατέχει κοντά στις 800 χιλιάδες μελίσσια όταν με το προηγούμενο σύστημα κατέγραφε 1,3 εκατομμύρια).

Μεταξύ των Μέτρων που διατηρούνται στο νέο τριετές πρόγραμμα είναι αυτό που αφορά την επιδότηση για τον εξοπλισµό µε κονδύλια 6,3 εκατ. ευρώ και αυτό που προσφέρει οικονοµική στήριξη στη νοµαδική µελισσοκοµία µε προϋπολογισµό 12,78 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Ως προς τα υπόλοιπα Μέτρα που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα είναι τα εξής:

Τεχνική βοήθεια προς µελισσοκόµους και οργανώσεις µελισσοκόµων. Περιλαµβάνει  δράσεις για τη λειτουργία Κέντρων Μελισσοκοµίας, εκπαιδεύσεις και προώθησης προϊόντων.  Προϋπολογισµός 4,94 εκατ. ευρώ.

Καταπολέµηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών. Προϋπολογισµός 800.000 ευρώ.

Αναλύσεις µελιού και των άλλων µελισσοκοµικών προϊόντων: Προϋπολογισµός 600.000 ευρώ.

Βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσµών µελισσών: Προϋπολογισµός 500.000 ευρώ

Εφαρµοσµένη έρευνα: Προϋπολογισµός 450.000 ευρώ.

Έρευνα αγοράς του µελιού και των λοιπών μελισσοκοµικών προϊόντων-προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφιας: Προϋπολογισµός 60.000 ευρώ.

Ταυτοποίηση τύπων ελληνικού µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων και αναγνώριση µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ: Προϋπολογισµός 900.000 ευρώ.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: agrotypos.gr