Με τα 9,5 ευρώ το κιλό φλερτάρει αυτές τις ημέρες η τιμή στο κελυφωτό φιστίκι. Οι παραγωγοί είναι πολύ ικανοποιημένοι λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης. Μάλιστα στη χώρα έχουν εμφανιστεί εσχάτως και Ιταλοί έμποροι.

Η συγκομιδή στην Φθιώτιδα και στην Αίγινα έχει ολοκληρωθεί, η παραγωγή ήταν μειωμένη όπως έχουμε γράψει και πάλι, αλλά οι τιμές που πληρώνονται οι αγρότες είναι ιστορικά υψηλές, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Μπούργος, µέλος Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μάκρης «η συγκομιδή του προϊόντος ολοκληρώθηκε. Η παραγωγή ήταν μειωμένη, αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και οι τιμές φλερτάρουν για τα ανοιχτά Α’ ποιότητας με τα 9,5 ευρώ το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Μπούργο «η ποιότητα φέτος είναι πολύ καλή λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, γεγονός που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και Ιταλών εμπόρων οι οποίοι αρχικά έδειχναν διστακτικοί. Το καλό φέτος είναι ότι η Τουρκία δεν έχει μεγάλη παραγωγή ενώ το Ιράν θα κάνει εξαγωγή φιστικιού στα τέλη Οκτωβρίου. Ακόμα δεν έχει γίνει εισαγωγή στην Ελλάδα, οπότε τα ντόπια που είναι και κορυφαία παγκοσμίως σε ποιότητα έχουν γίνει ανάρπαστα. Ήδη, υπολογίζεται ότι το 80% της παραγωγής αγροτών και συνεταιρισμών έχει πωληθεί. Συνεπώς αν και όταν γίνει εισαγωγή εμείς θα τα έχουμε δώσει σε πολύ υψηλές τιμές».

Ίδια εικόνα μας μετέφερε για το προϊόν και ο επί πολλά έτη φιστικοπαραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Στασινός. Όπως σημείωσε «η παραγωγή ήταν μειωμένη αλλά η ποιότητα υψηλή και η ζήτηση εξαιρετικά μεγάλη. Το θετικό είναι ότι έχει φτάσει στα 9,30 η τιμή που είναι ιστορικά υψηλή ενώ οι πληρωμές γίνονται εξαιτίας της ζήτησης μετρητοίς».

Μια άλλη εκδοχή για την αγορά φέτος μας έδωσε ο νέος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-Θερμοπύλες», κ. Βασίλης Ζυγομήτρος. Όπως μας εξήγησε αρκετοί παραγωγοί γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει παραγωγή φέτος, τηρούν ακόμα στάση αναμονής και δεν πωλούν, περιμένοντας να ανέβει κι άλλο η τιμή που τώρα πλησιάζει στα 9,5 ευρώ και ημέρα με την ημέρα αυξάνει επιπλέον. Ο εν λόγω Συνεταιρισμός που τυποποιεί φιστίκι αλλά και τροφοδοτεί την αλυσίδα σούπερ μάρκετς Σκλαβενίτης με προϊόν υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώσει φέτος γύρω στους 100 τόνους προϊόν, όσους δηλαδή και πέρσι.

Εξαιρετικά μειωμένη σε ποσοστό έως και 70% από μια ικανοποιητική χρονιά είναι φέτος η παραγωγή κελυφωτού φιστικιού στην Αίγινα. Όπως μας είπε ο κ. Νίκος Σταμπουλής, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας «η συγκομιδή ολοκληρώθηκε, αλλά πλέον με τους υψηλούς φόρους και τον ΕΦΚΑ ο κόσμος προσπαθεί να πουλάει χωρίς τιμολόγια, οπότε εμείς παραλαμβάνουμε λίγες ποσότητες». Οι τιμές που δίνει φέτος στον παραγωγό ο εν λόγω Συνεταιρισμός είναι 8,5 ευρώ για τα ανοιχτά και 6,5 ευρώ για τα κλειστά.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

 

Πηγή: agrotypos.gr