Ξεκινάει να τσιμπάει η τιμή φτάνοντας τα 14 λεπτά, μετά από 18 μήνες συνεχούς πτώσης που πέταξε εκτός κλάδου πολλούς ετεροεπαγγελματίες.

Σηµάδια σταδιακής ανάκαµψης καταγράφει η τιµή του τριφυλλιού της πρώτης ποιοτικής κατηγορίας του νοµού Σερρών, φτάνοντας, ήδη, στα 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ ζωηρό παρουσιάζεται, επίσης, το ενδιαφέρον τόσο για τα δεύτερης ποιότητας, όσο και για τα περσινά αποθέµατα για τα οποία η αγορά πληρώνει πλέον έως και 8 λεπτά το κιλό.

Το µίνι… ράλι ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεµβρίου και πυροδοτήθηκε από τις αυξήσεις των τιµών που άρχισαν να προσφέρουν οι γαλατάδες στο πρόβειο και το γίδινο γάλα, δίδοντας τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να στραφούν σε αγορές µηδικής για να ταΐσουν τα ζώα τους καλύτερα και να ανεβάσουν τις αποδόσεις τους.

«Υπάρχει µια ενθαρρυντική κινητικότητα τις τελευταίες εβδοµάδες. Η αγορά έχει αναθερµανθεί για το τριφύλλι και η τιµή του ξεκόλλησε από τα τάρταρα όπου βρισκόταν τους τελευταίους πάνω από 18 µήνες» είπε στην Agrenda ο παραγωγός Κώστας Μαναβούδης από το Σκούταρι των Σερρών, του νοµού που θεωρείται το µεγαλύτερο -και κυρίως το πλέον εξειδικευµένο- παραγωγικό κέντρο της καλλιέργειας στη χώρα.

Σύµφωνα µε τον ίδιο αφετηρία της ανόδου ήταν τα 8-9 λεπτά το κιλό, για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού και τα περίπου 5-6 λεπτά για τα λίγο υποβαθµισµένα και τα περσινά. «Φαίνεται πως η άνοδος θα έχει και συνέχεια, κρίνοντας κανείς από τη ζήτηση που υπάρχει από όλη την επικράτεια, ωστόσο κανείς δεν µπορεί να προβλέψει που θα φτάσει η τιµή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

Την ανοδική τάση που καταγράφει εµπορικά το προϊόν επιβεβαιώνει κι ο ∆ιαµαντής ∆ιαµαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, αλλά και καλλιεργητής, µε περισσότερα από 400 στρέµµατα τριφυλλιού. «Βλέπουµε πως η τιµή έχει αρχίσει και τσιµπάει. Ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεµβρίου από τα 8-9 λεπτά το κιλό, που ήταν για µεγάλο διάστηµα η τιµή για το ποιοτικό τριφύλλια και µέσα σε δύο εβδοµάδες έπιασε τα 12 λεπτά το κιλό, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε λίγο ακόµη και σήµερα παίζει στα 14 λεπτά το κιλό», εξηγεί ο κ. ∆ιαµαντόπουλος.

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agronews.gr