Το βαµβάκι θα µπορούσε να δει µια αύξηση στο εύρος τιµών για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου κοντά στα 68,35 µε 68,60 σεντς ανά λίµπρα το προσεχές διάστηµα από τα 64,75 µε 65,55 σεντς που είναι τελευταία, µε τους περισσότερους αναλυτές να περιγράφουν µια ανοδική αγορά, επικαλούµενοι τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και τα θεµελιώδη της αγοράς. Σην Ελλάδα οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα 69 σεντς, που δίνουν 45 λεπτά για το σύσπορο.

Σημαντική άνοδο από τις αρχές Σεπτεµβρίου έχει σηµειώσει η αγορά βάµβακος, ωστόσο τα χρηµατιστήρια  τις τελευταίες ηµέρες δυσκολεύονται να σπάσουν το πάνω όριο των 65 σεντς ανά λίµπρα. Κι ενώ οι αναλυτές περιµένουν κάποιες ουσιαστικές εξελίξεις για το βαµβάκι στον τοµέα του εµπορικού πολέµου, προς το παρόν στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ των δύο χωρών και στις ανακοινώσεις των Κινέζων δεν υπάρχει αναφορά στο βαµβάκι. Πάντως στην ελληνική αγορά οι πιο πρόσφατες πωλήσεις βάµβακος κινήθηκαν στα 68 µε 69 σεντς, που αντιστοιχεί σε 1,37 ευρώ το κιλό εκκοκκισµένο και 45 λεπτά για το σύσπορο.

Στα θεμελιώδη, αυτό που απασχολεί κυρίως είναι ένα θετικό µήνυµα από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου. Οι εκτιµήσεις προσφοράς και ζήτησης δεν διαφοροποιήθηκαν από τα έως τώρα φιλικά για την αγορά δεδοµένα. Έτσι η πιθανότητα ΗΠΑ και Κίνα να υπογράψουν µια επίσηµη συµφωνία τον επόµενο µήνα, έκανε τους αγοραστές περισσότερο αισιόδοξους αναφορικά µε την ζήτηση, και περισσότερο απαισιόδοξους παράλληλα αναφορικά µε την προσφορά. Αυτό το κλίµα επέτρεψε προ ολίγων ηµερών ένα αξιοσηµείωτο ράλι στο χρηµατιστήριο.

Στα τεχνικά φαίνεται πως το διάστηµα αυτό, αυτό που εµποδίζει την άνοδο της αγοράς, είναι οι αντιστάσεις κοντά στα 65 σεντς ανά λίµπρα. Αρχικά η αγορά περίµενε τη µηνιαία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για να σπάσει αυτό το φράγµα, εφόσον αυτή ερχόταν µε τουλάχιστον αδιάφορες για το προϊόν επικαιροποιήσεις  επί  των προηγούµενων εκτιµήσεων. Όπως και έγινε. Πλέον το ζητούµενο είναι να επιτευχθούν κλεισίµατα της αγοράς πάνω από τα 65 σεντς, για µερικές συνεχόµενες συνεδριάσεις.

Στην ελληνική παραγωγή, στις Σέρρες, οι αποδόσεις προσεγγίζουν τα 500 κιλά το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές να µιλούν για ρεκόρ παραγωγής. Στην περιοχή όσοι παραδίδουν εισπράττουν προκαταβολή στα 35 λεπτά, ενώ αν θέλει κάποιος να εξοφληθεί πιάνει 40 λεπτά κλειστή τιµή. Την ίδια ώρα στη Ροδόπη, όπου υπήρχαν προβλήµατα από το χαλάζι σε περίπου 60.000 στρέµµατα, η τιµή από τα τοπικά εκκοκκιστήρια είναι στα 40 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε τον πρώην πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής Βάµβακος, Νίκο Σκοπιανό.

Αναφορικά με τις ποιότητες, όλα τα χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά εκτός από το χρώµα, το οποίο ποικίλει. Σε κάποιες περιπτώσεις το εκκοκκισµένο βαµβάκι εµφανίζει µία µουντάδα, µε κίτρινη ή και ελαφρώς κόκκινη απόχρωση, που οφείλεται στην υψηλή υγρασία, εξαιτίας του ότι τις τελευταίες ηµέρες όλα τα βαµβάκια έπεσαν µαζεµένα στα εκκοκκιστήρια, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να εκκοκκιστούν σε λίγες µέρες και να χαλάει το χρώµα υποβαθµίζοντας αδίκως το ελληνικό προϊόν.

Να σημειωθεί τέλος ότι φέτος φαίνεται πως έχουν δηλωθεί περισσότερα στρέµµατα από πέρυσι. Οι πρώτες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για περίπου 2,9 εκατ. στρέµµατα από 2,5 εκατ. στρέµµατα την περσινή χρονιά. Επ’ αυτού αφενός εκφράζονται φόβοι ότι θα µειωθεί η ειδική ενίσχυση βάµβακος από 81 ευρώ το στρέµµα που έλαβαν πέρυσι οι δικαιούχοι κατά τουλάχιστον 10 ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι ζητούν ελέγχους προκειµένου να βρεθούν οι πραγµατικοί δικαιούχοι.

Αυξημένο το εμπόριο βάμβακος παρά τις δυσμενείς συγκρούσεις

Στα 43,34 εκατ. δεµάτια υπολογίζεται πως θα φτάσει το εµπόριο βάµβακος κατά την εµπορική περίοδο 2019-2020, όταν το προηγούµενο έτος βρέθηκε στα 41,23 εκατ. δεµάτια, υποχωρώντας από τα 41,41 εκατ. δεµάτια στα οποία διαµορφώθηκε ο εµπορεύσιµος όγκος την περίοδο 2017-2018. Τα παραπάνω νούµερα δείχνουν µια αύξηση του εµπορίου βάµβακος συγκριτικά µε τις δυο προηγούµενες εµπορικές περιόδους, ενώ ας σηµειωθεί πως αν και η περασµένη χρονιά σηµαδεύτηκε από τις εµπορικές διαµάχες, η περίοδος 2017-2018 δεν αντιµετώπισε κανένα εµπορικό απρόοπτο.

Σε αυτό το θεµελιώδες στηρίζεται µέχρι ένα βαθµό, σύµφωνα µε αναλυτές, η αισιοδοξία των αγοραστών, οι οποίοι προετοιµάζονται για ένα ράλι στην χρηµατιστηριακή τιµή του προϊόντος, εφόσον τα νέα από το µέτωπο του εµπορικού πολέµου ανάµεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, επιβεβαιώσουν την παραφιλολογία του τελευταίου διαστήµατος, που θέλει µια επίσηµη συµφωνία ανάµεσα στις δυο πλευρές µέσα στον Νοέµβριο. Παράλληλα, τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα βάµβακος υπολογίζονται κοντά στα 83,7 εκατ. δεµάτια για την εµπορική περίοδο 2019-2020, σχεδόν 3 εκατ. δεµάτια πάνω από τα τελικά αποθέµατα της προηγούµενης εµπορικής σεζόν. Αυτό συµβαίνει ωστόσο σε µια χρονιά κατά την οποία η εκτιµώµενη παραγωγή σηµειώνει αύξηση που υπερβαίνει τα 5 εκατ. δεµάτια, προσεγγίζοντας τα 125 εκατ. όταν το 2018-2019, σύµφωνα µε τα στοιχεία του USDA, ήταν 119,01 εκατ. δεµάτια.  ∆εδοµένου ότι αυτό συµβαίνει σε µια χρονιά.

Παράταση ΟΣΔΕΠηγή: agronews.gr