Εθνικό Απόθεμα θα μοιράσει και το 2019, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου σε ενδιαφερόμενους αγρότες, κτηνοτρόφους κ.λπ. που υπέβαλαν την σχετική αίτηση και πληρούν βέβαια τα κριτήρια ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ.

Μέχρι ώρας αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το ύψος του κουμπαρά του Εθνικού Αποθέματος, το οποίο το 2018 ανέρχονταν σε 18,2 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως το ποσό να είναι αυξημένο φέτος λόγω των προβλημάτων που εντοπίστηκαν την τελευταία διετία κι έχουν να κάνουν με τους δασικούς χάρτες, δεδομένου ότι δικαιώματα που δεν ενεργοποιούνται επί διετία από τους παραγωγούς καταλήγουν στον κορβανά του Εθνικού Αποθέματος. Σημειωτέον ότι οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ συμβουλεύουν τους παραγωγούς που έχουν εμπλοκή τα χωράφια τους με τους δασικούς χάρτες, να προβαίνουν σε μεταβιβάσεις, οπότε λόγω αυτού, αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει μεγαλύτερο διαθέσιμο ποσό φέτος στο Εθνικό Απόθεμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2019 το ύψος της ενίσχυσης που δικαιούται ένας παραγωγός από το Απόθεμα προκύπτει, αν πολλαπλασιάσει τα ενεργοποιηθέντα δικαιώματα µε τον συντελεστή που αντιστοιχεί σε ποσοστό µεταξύ 25% και 50% της µέσης αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης που κατέχει ή µισθώνει ο γεωργός. Ένας συντελεστής, αρκετά πολύπλοκός ως προς τον υπολογισμό, που εξαρτάται και από την Περιφέρεια κατανομής δικαιωμάτων, στην οποία ανήκει (Αρόσιμες, Δενδρώδεις, Βοσκότοποι) κάθε παραγωγός.

Στα 18,2 εκατ. ευρώ ήταν το Εθνικό Απόθεμα που μοιράστηκε σε δικαιούχους το έτος 2018

Υπενθυμίζεται ότι με προτεραιότητα στους Νέους Γεωργούς χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 δικαιούχους για το έτος 2018 από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα η κατανομή έγινε σε δυο φάσεις από τον αρμόδιο οργανισμό. Συγκεκριμένα, αρχικά, έγινε μία πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων και των ελέγχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε συμπληρωματική κατανομή.

Δικαιούχοι δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος έτους 2018 ήταν οι ενεργοί γεωργοί:

Α) Νεαρής ηλικίας, έως 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης το έτος 2018 ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2017

Β) Νεοεισερχόμενοι, που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους, ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα

Οι παραπάνω γεωργοί επωφελήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με χορήγηση αριθμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με προσαύξηση της μοναδιαίας αξίας όλων των υφιστάμενων δικαιωμάτων τους, όταν αυτή είναι μικρότερη από την αξία του περιφερειακού μέσου όρου, έτσι ώστε να εξισωθούν με τον περιφερειακό μέσο όρο δικαιωμάτων αποθέματος έτους 2018.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Εθνικό Απόθεμα κάθε χρόνο προκύπτει από τις παρακρατήσεις δικαιωμάτων επί των μεταβιβάσεων, από διάφορες ποινές και παρακρατήσεις, από τη γραμμική μείωση της βασικής όλων των γεωργών, από μη ενεργοποιημένα δικαιώματα επί δυο συναπτά έτη και από δικαιώματα κάτω των 250 ευρώ που χάνουν οι παραγωγοί.

Παράταση ΟΣΔΕΠηγή: agrotypos.gr