Προκαταβολή των αποζηµιώσεων ΕΛΓΑ και στη συνέχεια εκκαθάριση µε τον διασταυρωτικό έλεγχο, σε συνδυασµό µε συµψηφισµό των οφειλών αγροτών µε τυχόν απαιτήσεις τους από τον οργανισµό, προανάγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μάκης Βορίδης. Τη σχετική ανακοίνωση ο κ. Βορίδης την έκανε στο πλαίσιο γεύµατος εργασίας µε κοµµατικούς παράγοντες και εκπροσώπους του αγροτικού χώρου από την Ηµαθία, που οργανώθηκε την 1η Νοεµβρίου, στην πόλη της Βέροιας.

Σε σχέση δε µε τις καθυστερήσεις στις αποζηµιώσεις ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο µε το κοµµάτι των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της επαλήθευσης, όσο η επαλήθευση µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

«Όταν τελειώσω µε αυτά που θέλω να κάνω µε τον ΕΛΓΑ, θα υπάρχει συµψηφισµός και προκαταβολή», ανέφερε και έσπευσε να σηµειώσει πως «φαντάζοµαι έναν ΕΛΓΑ όπου ο συνδυασµός ΕΛΓΑ και ιδιωτικής ασφάλισης θα δηµιουργεί ένα ασφαλιστικό προϊόν και θα επιτρέπει να δίνω προκαταβολή την ώρα που γίνεται η ζηµιά και να την κουµπώνω στο τέλος µε την εκκαθάριση. Θα µπορώ να συµψηφίζω τυχόν πρόβληµα µε την καταβολή ασφαλιστικής εισφοράς και να έχω έναν αξιόπιστο µηχανισµό για µεγαλύτερες καλύψεις σε ζηµιές που σήµερα δεν καλύπτονται. Θα ζητηθούν όµως και πράγµατα από την πλευρά σας, οι λεγόµενες καλές καλλιεργητικές πρακτικές, π.χ. αντιχαλαζική προστασία στο ροδάκινο µε χρήµατα από πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης. Χρειάζοµαι περίπου 1 µε 1,5 χρόνια για να µπορέσω να αναδιαρθρώσω τον ΕΛΓΑ. Μέχρι τότε θα κάνουµε ό, τι µπορούµε».

Εκ µέρους των τοπικών οργανώσεων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης παρέδωσε υπόµνηµα µε τα ζητήµατα των αγροτών, λέγοντας πως αν οι παραγωγοί της Ηµαθίας και της Πέλλας δεν θα πληρωθούν άµεσα αποζηµιώσεις, δε θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα, ενώ ζήτησε και στρεµµατική αποζηµίωση για το εµπάργκο, λύση στο θέµα για τους εργάτες γης, το θέµα του πετρελαίου και άλλα.

Πρόταση για διαχωρισµό ζωικής και φυτικής παραγωγής κατέθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσιος, ενώ ο Γιώργος Φουντούλης, πρόεδρος του Συνδέσµου Οινοποιών Ηµαθίας ζήτησε αποσύνδεση της αγροτικής παραγωγής από την ασφαλιστική εισφορά, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει αν θέλουµε να κρατήσουµε το συνεταιριστικό κίνηµα. Χάνονται πολλά χρήµατα µε τη διακίνηση µαύρων προϊόντων προκειµένου να µην πληρώνουν».

Στα ακριβά ασφάλιστρα στο ροδάκινο, αλλά και την αδικία εις βάρος του ροδάκινου και του νεκταρινιού στις συνδεδεµένες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ηµαθίας, Χρήστος Βοργιάδης, επανακαταθέτοντας την πρότασή του να περάσουν στις συνδεδεµένες στη νέα ΚΑΠ, να αυξηθεί το ποσό στο συµπύρηνο και το 51% στις διεπαγγελµατικές να αποτελείται από αγρότες.

 

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr