Αναλυτικές οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία ζητά, μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) σχετικά με τις κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, όπου θα αναλύονται, εξαντλητικά, τόσο οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νομοθεσίας του ακατάσχετου, όσο και η λίστα των καθεστώτων που συμμετέχουν ή μη σε αυτό, έτσι ώστε να αποφεύγονται οιεσδήποτε στρεβλώσεις ή αρρυθμίες κατά την εφαρμογή της προαναφερόμενης νομοθεσίας.

Επίσης, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διευκρινίζει πως για προγράμματα που απαιτείται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των δικαιούχων μόνο από τις τελικές πληρωμές αφαιρούνται ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές, ενώ οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές είναι ακατάσχετες.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε απάντηση του οργανισμού πληρωμών επί της ειδικής έκθεσης του συνηγόρου του πολίτη ( https://www.synigoros.gr/?i=state-citizen-relations.el.files.598895 ) η οποία είχε δοθεί πρόσφατα στην δημοσιότητα και ασκούσε έντονη κριτική για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Η εν λόγω απάντηση περιέχεται στην ετήσια απολογιστική έκθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για το 2018 που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του και ειδικά για το θέμα του ακατάσχετου ή μη των αγροτικών επιδοτήσεων αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«11. Θέσπιση ακατάσχετου στη βασική ενίσχυση, ως ποσοστό επί της αξίας των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης. Προστασία της εξισωτικής αποζημίωσης από τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1306/2016 και 907/2014, οι πληρωμές των ενισχύσεων που πραγματοποιεί ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει υποδειχθεί από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησής τους, εντός πέντε εργασίμων ημερών από την ημερομηνία χρέωσης του ποσού στο ΕΓΤΕ ή στο ΕΓΤΑΑ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 982 παρ. 2 στοιχείο ε του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως τροποποιούμενος κάθε φορά ισχύει, εξαιρούνται των κατασχέσεων “κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως τρίτου, μέχρι την κατάθεση τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την με άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς.”

Επομένως, ο Οργανισμός δεν προβαίνει στην αφαίρεση, παρακράτηση, οποιαδήποτε ειδική επιβάρυνση, κατάσχεση ή άλλο τέλος ισοδύναμου αποτελέσματος, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της δικαιούμενης ενίσχυσης, εκτός αν προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία περί ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.

Ειδικότερα, για τις προκαταβολές και τις ενδιάμεσες πληρωμές των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΑΑ και απαιτούν την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κατά την πληρωμή τους, καταβάλλονται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο ακέραιο στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου χωρίς καμία παρακράτηση κατόπιν της έκδοσης απόφασης έγκρισης πληρωμής του αρμοδίου διατάκτη βάσει του άρθρου 242 του Ν. 4072/2012. Σε περίπτωση που οι πληρωμές αφορούν σε τελικές πληρωμές, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. παρακρατεί κατά την πληρωμή και αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ποσό που αναφέρεται στην φορολογική ή/και στην ασφαλιστική ενημερότητα. Επιπλέον, σε όλες τις πληρωμές των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ και απαιτούν την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κατά την πληρωμή τους, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει σε παρακράτηση των ποσών που αναφέρονται σε αυτές.

Για κάθε πληρωμή οποιουδήποτε καθεστώτος του ΕΓΤΕ & του ΕΓΤΑΑ που αφορά σε έκταση, ζώα, παραγωγή ή ειδικό μέτρο στήριξης και δεν απαιτεί την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κατά την πληρωμή, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καταβάλλει την ενίσχυση στο ακέραιο στους δικαιούχους με απευθείας πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ο Οργανισμός έχει πολλάκις εκφράσει την άποψη για την αναγκαιότητα έκδοσης από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικής διεξοδικής εγκυκλίου περί των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων, όπου θα αναλύονται, εξαντλητικά, τόσο οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νομοθεσίας του ακατάσχετου, όσο και η λίστα των καθεστώτων που συμμετέχουν ή μη σε αυτό, έτσι ώστε να αποφεύγονται οιεσδήποτε στρεβλώσεις ή αρρυθμίες κατά την εφαρμογή της προαναφερόμενης νομοθεσίας.

Τέλος, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα επί των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων ή επί της παροχής ενημέρωσης προς τα Τραπεζικά Ιδρύματα ή τους δικαιούχους περί της φύσης ή του ακατάσχετου των επιδοτήσεων ή της υπαγωγής κάποιου καθεστώτος στην λίστα με το ακατάσχετο. Αντιθέτως, παρέχει μέσω της ιστοσελίδας του, σε καθημερινή βάση, οποιαδήποτε πληροφορία για τις πληρωμές που καταβάλλει, ενώ με σχετική ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου 17/1/2017) παρείχε τις αναγκαίες σχετικές διευκρινίσεις επί του θέματος. Επιπλέον, και το Υπ.Α.Α.&Τ., με το από 3/8/2017 Δελτίο Τύπου του, παρείχε με την σειρά του όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις επί του θέματος».

Για περισσότερα δείτε εδώ την ετήσια έκθεση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agro24.gr