Μέσα στο ∆εκέµβριο και κατά τη διάρκεια της 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Προγραµµάτων αναµένεται να εξεταστούν τα περιθώρια για µία συµπληρωµατική προκήρυξη που θα αφορά τους βιοκαλλιεργητές των οποίων λήγουν οι δεσµεύσεις τους τον ερχόµενο Μάιο.

 Αυτό που µένει να φανεί ουσιαστικά είναι τα κονδύλια που θα περισσέψουν από τις εντάξεις στις περασµένες δύο προκηρύξεις (2017 και 2019), καθώς, όπως είναι γνωστό, ο υπολογισµός των ενισχύσεων ήταν λάθος και προκύπτει κάθε χρόνο µία «κάβα», γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.  Γύρω σε αυτό το ποσό, βρίσκονται και οι απαιτήσεις για µία διετή επέκταση. Υπενθυµίζεται εδώ, πως όπως είχε γράψει η Agrenda, o µεταβατικός κανονισµός της ΚΑΠ δίνει το δικαίωµα στη χώρα µας να επεκτείνει κατά ένα έτος όλες τις δεσµεύσεις των αγροτών, αρκεί φυσικά να αποδείξει ότι έχει «ξεµείνει» από κονδύλια.

Εν τω µεταξύ, το ενδεχόµενο ενός προγράµµατος «γέφυρα», που θα δίνει τη δυνατότητα διετούς παράτασης στο Μέτρο 11, έφερε στη Βουλή µε ερώτησή του ο αν. Γραµµατέας της Κ.Ο της Ν∆, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, η οποία αναφέρει: «Πολλοί Θεσσαλοί αγρότες, εντάχθηκαν στο Υποµέτρο 11.1,  µε τριετή διάρκεια δέσµευσης έως τα τέλη του 2019.

Επειδή το συγκεκριµένο µέτρο συµβάλλει τα µέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Επειδή προβλέπεται η δυνατότητα διετούς παράτασης του εν λόγω προγράµµατος, υπό την προϋπόθεση νέας πρόσκλησης.

Επειδή οι αγρότες ενόψει της σποράς για τη νέα καλλιεργητική χρονιά πρέπει να γνωρίζουν τι θα σπείρουν και υπό ποιο καθεστώς.

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ: Είναι στις προθέσεις σας να εγκρίνετε διετή παράταση του προγράµµατος και αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραµµα των ενεργειών σας;».

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr