Για την έγκαιρη υποβολή δήλωσης εφαρμογής έτους 2019 του Υπομέτρου 8.1 “ΔΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ” -ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 “ΠΡΩΤΗ ΔΑΣΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΏΝ ΓΑΙΩΝ” (ΠΑΑ 2007-2013), από 1/12/2019-31/12/2019, βάσει της υπ΄αριθμ. 86470/6.11.2019 (ΑΔΑ 64Ω946ΨΧΞΧ-21Ο) 2ης Tροποποίησης της Eγκυκλίου Διαδικασιών Υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής, ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους δικαιούχους σύμφωνα με το άρθρο 7 της υπ΄αριθμ. 800/2015 Κ.Υ.Α. όπως ισχύει.

Όπως επισημαίνεται υποβολή της δήλωσης εφαρμογής μετά τις 31.12.2019 συνεπάγεται:

-σε μείωση κατά 1% ανά εργάσιμη ημέρα του ποσού που ο δικαιούχος θα είχε δικαίωμα να λάβει, εάν οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί εμπρόθεσμα.

-Σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των 25 ημερολογιακών ημερών οι δηλώσεις εφαρμογής θεωρούνται μη αποδεκτές. Μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης επιφέρει αποκλεισμό από την ενίσχυση για το συγκεκριμένο έτος εφαρμογής.

Σημειώνεται επιπλέον ότι, “Μη υποβολή αίτησης πληρωμής και δήλωσης εφαρμογής”, θεωρείται η μη υποβολή τους εντός εξαμήνου από την καταληκτική ημερομηνία. Σε περίπτωση επανάληψης μη υποβολής αίτησης πληρωμής ή δήλωσης εφαρμογής σε επόμενο έτος θεωρείται ως μονομερής διακοπή της επένδυσης και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δηλώσεις Εφαρμογής υποβάλλονται:

1.είτε ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα που υποστηρίζει την εφαρμογή του Μέτρου

-(Online) μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://agroper.dikaiomata.gr/AGROPER, λαμβάνοντας ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Η υπηρεσία αυτή είναι διαθέσιμη για όλους τους δικαιούχους.

-Μέσω ενός Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων το οποία δραστηριοποιούνται στην περιοχή που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του .

2. είτε μέσω της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.

Τέλος επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του άρθρου 75 του κανονισμού 1306/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προβλέπεται”…………..Οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης και των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 67 παράγραφος 2 πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Οι πληρωμές καταβάλλονται σε δύο το πολύ δόσεις εντός της περιόδου αυτής…………Όσον αφορά τη στήριξη που χορηγείται στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης κατά το άρθρο 67 παράγραφος 2, το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται για τις αιτήσεις ενίσχυσης ή τις αιτήσεις πληρωμής που υποβάλλονται από το έτος υποβολής αιτήσεων 2019 ………..”.

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agro24.gr