Στοιχεία για την πρόταση της Κομισιόν για τα ποσά ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ προς την Ελλάδα έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, σημείωσε για την Ελλάδα, ότι για τη χώρα μας το ποσό για την ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε ύψος περίπου 18,263 δις € (14,256 δις € για τον πρώτο πυλώνα, 440 εκατ. € ΚΟΑ και 3,567 δις € για τον δεύτερο πυλώνα). Οι απώλειες για τη χώρα μας συνυπολογίζονται σε τρέχουσες τιμές στο 3,9% για τον πρώτο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων και στο 15% για τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης. Στο σύνολο οι απώλειες για την ΚΑΠ υπολογίζονται στο 6,33% που είναι 2% με 3% μεγαλύτερες από ό,τι για την ΚΑΠ στο σύνολο της ΕΕ (λόγω της εφαρμογής εξωτερικής σύγκλισης σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής). Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί η συνεισφορά της ΚΑΠ στο ΑΕΠ της χώρας που ανέρχεται περίπου στο 1,25% του ΑΕΠ (2018).

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας τόνισε τα ακόλουθα:

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020, επισημαίνεται ότι η ΚΑΠ έχει αναγνωριστεί ως μία επιτυχημένη πολιτική της ΕΕ από το σύνολο του γεωργικού πληθυσμού της ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς συμβάλλει τόσο στην επίτευξη των στόχων της όσο και στην επίτευξη των στόχων άλλων πολιτικών της ΕΕ, όπως είναι η πολιτική συνοχής, η αναπτυξιακή πολιτική, καθώς και η περιφερειακή και περιβαλλοντική πολιτική.

Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τον β’ πυλώνα

Η οικονομική σημαντικότητα αυτής της πολιτικής για τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς το 49% του εισοδήματος των αγροτών της χώρας μας προέρχεται από την ΚΑΠ (περίπου 37% από τις άμεσες ενισχύσεις, 2011-2015 μέσος όρος DG Agri). Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημανθεί ότι, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του γεωργικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά και των ιστορικών παραγόντων, στην εν λόγω πολιτική διατηρείται υψηλό ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών πόρων.

H ΚΑΠ αντιστοιχεί στο 52,4% των εισροών της χώρας από την ΕΕ για το σύνολο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020, ενώ οι άμεσες ενισχύσεις (πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ) από μόνες τους αντιστοιχούν στο 39,7% των συνολικών εισροών.

Η πρόταση της Επιτροπής, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027 αναφορικά με το ύψος των πόρων και την κατανομή τους, έλαβε υπόψη της τις επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις νέες προτεραιότητες της ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι οι πόροι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μειώνονται κατά περίπου 5%. Ειδικότερα για τα έτη 2021-2027, το ποσό για την ΚΑΠ στην ΕΕ ανέρχεται σε ύψος περίπου 364,99 δις € (286,19 δις € για τον πρώτο πυλώνα και 78,80 δις € για τον δεύτερο), ενώ στο τρέχον ΠΔΠ 2014-2020, το ποσό για την ΚΑΠ ανέρχεται σε ύψος περίπου σε 382,473 δις €.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, στο σύνολό τους οι απώλειες για την ΚΑΠ στο πλαίσιο του νέου ΠΔΠ αναμένεται να κυμανθούν σε τρέχουσες τιμές περίπου στο 5% και σε σταθερές τιμές περίπου στο 12%.

Οι πόροι του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ, των άμεσων ενισχύσεων, παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε τρέχουσες τιμές (που υπολογίζονται στο 0,5%). Στην πραγματικότητα, σε σταθερές τιμές, φαίνεται να υπάρχει μείωση περίπου στο 7%, αφού θα πρέπει να υπολογιστούν και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ, της αγροτικής ανάπτυξης, παρουσιάζει σημαντική μείωση σε τρέχουσες τιμές (που υπολογίζονται στο 19,3%). Σε σταθερές τιμές η μείωση ανέρχεται περίπου στο 25%, εάν υπολογιστούν και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού. Η μείωση των πόρων της ΚΑΠ για τον δεύτερο πυλώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική και προτείνεται να εξισορροπιστεί μέσω αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης των Κρατών-Μελών ή με μεταφορά πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Ωστόσο, η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, δημιουργώντας δυσκολίες στις πιο αδύναμες δημοσιονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα, ενώ η μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα στον δεύτερο θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη μειωμένες άμεσες ενισχύσεις των αγροτών στη χώρα μας.

Για τη χώρα μας το ποσό για την ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχεται σε ύψος περίπου 18,263 δις € (14,256 δις € για τον πρώτο πυλώνα, 440 εκατ. € ΚΟΑ και 3,567 δις € για τον δεύτερο πυλώνα). Οι απώλειες για τη χώρα μας συνυπολογίζονται σε τρέχουσες τιμές στο 3,9% για τον πρώτο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων και στο 15% για τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης. Στο σύνολο οι απώλειες για την ΚΑΠ υπολογίζονται στο 6,33% που είναι 2% με 3% μεγαλύτερες από ό,τι για την ΚΑΠ στο σύνολο της ΕΕ (λόγω της εφαρμογής εξωτερικής σύγκλισης σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής). Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί η συνεισφορά της ΚΑΠ στο ΑΕΠ της χώρας που ανέρχεται περίπου στο 1,25% του ΑΕΠ (2018).

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agrotypos.gr