Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις επαφές εκπροσώπων πυλών ΟΣΔΕ στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ, ώστε να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων από τους παραγωγούς έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς έχει υπάρξει σχετική πρόνοια και προετοιμασία ή το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, δεδομένου δηλαδή ότι οι ημέρες αυτές πλησιάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μάλλον σε τούτο το χρονικό σημείο μοιάζει ανέφικτο να υπάρξει νέα προκήρυξη για πιστοποίηση επιπλέον, από τις 400 περίπου λειτουργούσες, πύλες ΟΣΔΕ. Ως προς αυτό, το ρεπορτάζ από την Θεσσαλονίκη λέει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο επαφών του με εκπροσώπους συνεταιρισμών, στο Βυζαντινό, δέχθηκε τα παράπονα προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για το θέμα. Οι συνεταιριστές αναφέρθηκαν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο άνοιξε περαιτέρω το ΟΣΔΕ η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα όπως τόνισαν εκπρόσωποι παλιών Ενώσεων, η πιστοποίηση παλιότερα ήταν πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απλή και με λίγες απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης άρχισαν να υποβάλλονται από τους παραγωγούς στις 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τότε, η καταληκτική ημερομηνία για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ήταν η 15η Μαΐου 2019, ημέρα Τετάρτη ενώ για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις που θα υποβλήθηκαν μέχρι την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, επιβλήθηκε ποινή 1% για κάθε εργάσιμη μέρα επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agrotypos.gr