Μείωση τιμών παραγωγού κατά περίπου 10% (ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο) στα ζαχαρότευτλα ανακοίνωσε με τον τιμοκατάλογό της για το 2020 η Royal Sugar, η εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Μάλιστα, οι τιμές που ανακοίνωσε, αφορούν μόνο για παράδοση στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, καθώς το εργοστάσιο στο Πλατύ δεν θα λειτουργήσει καθόλου. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον καλλιεργητικό χάρτη του κάμπου γύρω από το Πλατύ και προβληματισμό στους παραγωγούς για το τι θα καλλιεργήσουν, με ενδεχόμενο να επικρατήσει η καλλιέργεια του βαμβακιού και να έχουμε μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως πέρυσι. Αντίθετα, οι αρχικές αντιδράσεις στον κάμπο των Σερρών ήταν θετικές, καθώς οι αγρότες και η τοπική κοινωνία υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την είδηση ότι θα ξαναλειτουργήσουν τα φουγάρα στο Λευκώνα Σερρών.

Δυστυχώς, όμως, το τιμολόγιο που ανακοίνωσε η Royal Sugar, καθώς και η πρόσφατη πανηγυρική ανακοίνωσή της για συμφωνία εισαγωγής ποσοτήτων ζάχαρης από την British Sugar, “έκοψε” τη χαρά των Σερραίων παραγωγών. Μάλιστα, ο προβληματισμός τους επεκτείνεται με ερωτήματα σχετικά με το αν θα λάβουν έκπτωση 50% στο κόστος προμήθειας του σπόρου, όπως έγινε πέρυσι από την ΕΒΖ ή για το αν η εταιρεία θα τους προμηθεύσει με λιπάσματα.

Μέχρι στιγμής, η μόνη διευκρίνιση από πλευράς της Royal Sugar είναι ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας θα τους παρέχει πιστωτική κάρτα, με την οποία θα μπορούν να προμηθευτούν τα γεωργικά τους εφόδια επί πιστώσει και να τα εξοφλήσουν με την είσπραξη των χρημάτων από τη Royal Sugar, μετά τη συγκομιδή. Πρόκειται δηλαδή για μία μορφή συμβολαιακής γεωργίας, όπως τη χαρακτηρίζει η εταιρεία και όπως εφαρμόζεται και σε άλλες καλλιέργειες με τραπεζική διαμεσολάβηση.

Στον παρακάτω πίνακα γίνεται μία σύγκριση του τιμολογίου της Royal Sugar για το 2020 με αυτό της ΕΒΖ που ίσχυσε τις χρονιές 2017 και 2018 (πέρυσι τα τεύτλα έμειναν στο χωράφι ή στις αποθήκες, με τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς):

Ζαχαρικός τίτλος Τιμή (ευρώ/τόνο) Διαφορά (%)
2017 2020
έως 12 24,92 22 -11,72
13 30,67 27,2 -11,31
14 34,95 31,48 -9,93
15 38,33 34,86 -9,05
16 39,87 36,5 -8,45
Μέγιστο* 51,39 36,5 -28,97

*Στο τιμολόγιο της ΕΒΖ υπήρχε σταδιακή αύξηση τιμής ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο από το 17 μέχρι το 21, οπότε και τα τεύτλα με 21 και πάνω πληρώνονταν με 51,39 ευρώ/τόνο. Η μέγιστη τιμή για τη Royal Sugar είναι τα 36,5 ευρώ/τόνο για τίτλο από 16 και πάνω.

Στην ανακοίνωσή της την 17η Φεβρουαρίου η Royal Sugar διευκρινίζει:

Οι παραπάνω τιμές ισχύουν για παράδοση των ζαχαροτεύτλων στο εργοστάσιο Σερρών όπου και θα επεξεργαστούν.

Τα ζαχαροτεύτλα με ζαχαρικό τίτλο κάτω από 12 pol θα πληρώνονται στην κατώτατη τιμή.

Η Royal Sugar, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προσφέρει μια ελκυστική τιμή και απευθύνει πρόσκληση στους καλλιεργητές να στηρίξουν το εθνικό πλάνο αναβίωσης της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων στην χώρα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές παρακαλούνται να προσέρχονται στο εργοστάσιο Σερρών, καθώς η διάθεση σπόρου ξεκινάει από στις 18/02/2020 στο εργοστάσιο Σερρών.

Για όλους τους καλλιεργητές θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε στο Email: georgiadou@royalsugar.gr

Υπεύθυνη Γεωπονικής Υπηρεσίας: Γεωργιάδου Αθηνά

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agro24.gr