Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης ύψους 170 εκατ. ευρώ στο βαμβάκι και θεωρείται πολύ πιθανό μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαρτίου να γίνει η πίστωση των λογαριασμών με τα ποσά των δικαιούχων ενίσχυσης καλλιεργητών.

Βεβαίως, η υπολειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω κορωνοϊού και η πάγια δυσκολία του μηχανογραφικού να «τρέξει» με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αφήνει κάποια περιθώρια καθυστέρησης της όλης διαδικασίας.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν τις περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού να βλέπουν τις λίστες με τα ποσά των δικαιούχων και αν η τελική διασταύρωση των στοιχείων δεν βγάλει κάποιο πρόβλημα, η πληρωμή θα γίνει κανονικά.

Σημειωτέον ότι αυτές τις μέρες μεγάλη γίνεται τεράστια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών και από τις υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, τα αρμόδια τμήματα της οποίας έχουν υποστεί κάποια «ρήγματα» λόγω του κορωνοϊού. Πριν λίγο αρμόδιος παράγων διαβεβαίωνε πάντως ότι εκτός απροόπτου, μέχρι το απόγευμα, θα γίνει η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι, όπως και των λοιπών πληρωμών που ήταν προγραμματισμένες για Τρίτη 17 Μαρτίου. .

Εν τω μεταξύ, αγώνας γίνεται από τις υπηρεσίες της τράπεζας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην ανανέωση της Κάρτας Αγρότη 2020, τουλάχιστον για τους αγρότες που πρόλαβαν nα υποβάλουν τη νέα δήλωση ΟΣΔΕ. Αντίθετα, χωρίς κάρτα θα πορευθούν, οι αγρότες που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ μετά την απόφαση για 15ημερη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, κι αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στα πολλά που καλούνται να επιλύσουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές.

«Πήγαμε την Παρασκευή και μας είπαν πως είναι σε αναμονή της ενεργοποίησης, λένε δεν δίνει το σύστημα» αναφέρει στο agronews ο Χρήστος Μπεκίρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αχαΐας, εξηγώντας πως το πρόβλημα αυτό αφορά παραγωγούς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. «Ο κόσμος θέλει να καλλιεργήσει, να πληρώσει σπόρους και εφόδια και ο,τι άλλο έχει προγραμματίσει, αλλά ακόμα περιμένουμε να γίνει η έγκριση» συμπληρώνει ο ίδιος.

Παράταση ΟΣΔΕ Πηγή: agronews.gr