Στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ προχώρησε από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από έντονο παρασκήνιο το οποίο «βγήκαν μαχαίρια» από τους έχοντες συμφέροντα στη συγκεκριμένη υπόθεση, προβάλλοντας προσχηματικά θέματα δημόσιας υγείας.

Εύσημα για τη σθεναρή τους στάση θα πρέπει αυτή τη φορά να αποδοθούν στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα και στον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Πέτρο Τζαβέλλα.

Αυτό που θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού με κάθε τρόπο από δω και μπρος, είναι η προσέλευση αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Η υπόθεση του κορωνοϊού δεν επιτρέπει λάθη και μ’ αυτή την έννοια, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις που δεν θα ξαναφέρουν κόσμο στα ΚΥΔ, ήτοι:

–             η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνικά (μεταξύ αγρότη και υπαλλήλου στα ΚΥΔ)

–             η αποστολή των σχετικών εγγράφων θα πρέπει να αποστέλλεται είτε ηλεκτρονικά (email) είτε με το ταχυδρομείο  (Courier)

Η εμπειρία των τελευταίων ημερών (πριν το κλείσιμο), όπως τονίζουν στην Agrenda στελέχη των ΚΥΔ,  έδειξε καθαρά ότι τα   προγραμματισμένα ραντεβού είναι κάτι που δεν «περπατάει», επομένως θα πρέπει να αποκλειστούν ως λύση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση, είναι η προσέλευση των αγροτών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και μ’ αυτή την έννοια, εφ’ όσον τα υπεύθυνοι των ΚΥΔ εκτιμούν ότι τα Κέντρα τους θα πρέπει να λειτουργούν, αυτό θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σε κάθε περίπτωση, εφ’ όσον η ηλεκτρονική βάση είναι σε λειτουργία και στο βαθμό που ανταποκρίνεται πιστά στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί,  υπάρχει πάντα η δυνατότητα συμπλήρωσης των δηλώσεων από τους ίδιους τους παραγωγούς, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αλλαγές στα αγροτεμάχια και περιπτώσεις μεταβιβάσεων οι οποίες δυσκολεύουν κάπως τα πράγματα.

Το παρασκήνιο της απόφασης 

Οι πληροφορίες θέλουν, πριν από το άνοιγμα της Πύλης του ΟΣΔΕ το οποίο έλαβε χώρα στις 7 ακριβώς το απόγευμα της Τρίτης, να έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, με την πλευρά του «τεχνικού συμβούλου» και των συνδαιτυμόνων του να τάσσεται αντίθετη στην αποκατάσταση της λειτουργίας της Πύλης και την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να απαιτεί την εδώ και τώρα αποκατάσταση της λειτουργίας της. Είναι η πρώτη φορά, μετά από χρόνια, που ο «κλειδούχος» εδώ και χρόνια του ΟΣΔΕ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον… εργοδότη του.

Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρη Βάρρα, να καταφεύγει προς υποστήριξη της θέσης του στο Μαξίμου, απ’ όπου και εκπορεύθηκαν τελικά οι σχετικές κατευθύνσεις για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης. Εκείνο το οποίο παίχθηκε σε δεύτερη φάση, είναι το άνοιγμα των ΚΥΔ, θέμα το οποίο δεν ήταν επιλογή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά αντιπρόταση του «τεχνικού συμβούλου» σε μια προσπάθεια να συνδέσει το θέμα με τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό, να υπονομεύσει έτσι τη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης και να εκβιάσει μ’ αυτό τον τρόπο το κλείσιμο του διακόπτη στην Πύλη.

Αυτό το σενάριο παραμένει ανοικτό, αφού είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες και μέρες, κάποιοι θα επιχειρήσουν να φέρουν κόσμο σε κάποια ΚΥΔ, να αναδείξουν έτσι το θέμα του επαπειλούμενου λόγω κορωνοϊού κινδύνου και να εκμαιεύσουν έτσι το «σφράγισμα» της ηλεκτρονικής βάσης, έτσι ώστε να προστατεύσουν τα οικονομικά τους και μόνο συμφέροντα.

Αντίθετα, αρμοδίως θα πρέπει να γίνει καθαρό ότι η Ηλεκτρονική Πύλη είναι και θα παραμένει ανοικτή, όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρονικές βάσεις και σε όλες τις πολιτισμένες και προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Αντίθετα, η λειτουργία των ΚΥΔ είναι μια άλλη υπόθεση, είναι ευθύνη των ίδιων των κατόχων τους να τις προστατεύσουν από την προσέλευση των υπόχρεων να υποβάλλουν δήλωση και είναι να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παραλαβής των στοιχείων και συμπλήρωσης των δηλώσεων. Αναμφίβολα, τέτοιοι τρόποι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Θα αποδειχθεί έτσι, ότι η δήλωση είναι πολύ πιο απλή υπόθεση, από την εικόνα που εμφανίζουν κάθε χρόνο οι έχοντες παντός είδους συμφέροντα πάνω σ’ αυτό το θέμα. Είναι άλλωστε μια ευκαιρία και για τους ιθύνοντες να βρουν τρόπους εκσυγχρονισμού της όλης κατάστασης, απαλλαγής του ΟΣΔΕ από βαρόνους οι οποίοι, χρόνια τώρα, έχουν καταστήσει την υπόθεση αυτή βιομηχανία δηλώσεων και να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση προς όφελος της διαφάνειας και του πραγματικού συμφέροντος των Ελλήνων αγροτών. Και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, χαλίφης στη θέση του χαλίφη δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ!

Οι καυτές ανακοινώσεις    

Προς επίρρωση του παρασκηνίου που προηγήθηκε από το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή μέχρι το άνοιγμα τα Πύλης του ΟΣΔΕ, παρατίθενται κάποιες ανακοινώσεις, με πρώτη αυτή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, από την οποία προκύπτει μια επιφύλαξη στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης αρχικά και μια σύμφωνη γνώμη στη συνέχεια.

Έτσι, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, στην ανακοίνωσή του ο υπουργός, τόνιζε:

Λύση στην έκδοση Κάρτας Αγρότη έπειτα από παρέμβαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τις διοικήσεις των τραπεζών και αφού διευθετήθηκαν ζητήματα που αφορούσαν στη λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), έδωσε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία για την ανανέωση της Κάρτας Αγρότη.

Με την παρέμβαση του Υπουργού καθίσταται εκ νέου δυνατή η ανανέωση της Κάρτας από τους ενδιαφερόμενους αγρότες για όσο διάστημα το σύστημα υποδοχής δηλώσεων (ΟΣΔΕ) παραμένει κλειστό στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού (COVID19).

Με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται το θέμα που είχε δημιουργηθεί και οι αγρότες αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στην απαραίτητη ρευστότητα για την κάλυψη των παραγωγικών αναγκών τους, με κάθε πρόσφορο μέσο και με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Είχαν προηγηθεί δύο ανακοινώσεις της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στις οποίες τονίζονταν:

Ανοίξτε το on line ΤΩΡΑ

ΔΕΝ πρόκειται να λειτουργήσει η μεσοβέζικη «λύση» με το ΟΣΔΕ του 2019 – ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να ρισκάρουν οι Τράπεζες. Αδιανόητη η επιλογή να κλείσει το έτοιμο on line, …την εποχή που άπαντες προσπαθούν τώρα να το στήσουν για τις δικές τους υπηρεσίες.

Ακατανόητη χαρακτηρίζεται η επιλογή να «σφραγιστεί» το on line σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), πολύ περισσότερο όταν η μεγάλη πρόκληση των ημερών που διανύουμε είναι το να γίνει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση πράξη, το να μπορέσουν οι εκατοντάδες υπηρεσίες του δημοσίου, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ακόμη λειτουργούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ηλεκτρονικά.

Αυτό που επελέγη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ στρέφεται ευθέως ενάντια τόσο στη λογική όσο και στην ίδια την τιτάνια προσπάθεια που με αξιέπαινο τρόπο καταβάλει η κυβέρνηση.

Ενώ, δηλαδή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε και λειτουργούσε επιτυχώς και απρόσκοπτα το on line σύστημά του, αντί αυτό να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής, ζητήθηκε απ’ τον Οργανισμό να «κατεβάσει ρολά», κατάσταση που εξυπηρετεί όχι τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά τα συμφέροντα που χάνουν το «υπέρ πίστεως» χαράτσι που δεν εισπράττουν απ’ τις on line Δηλώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει «παγώσει» το έργο του ΟΣΔΕ και οι εργαζόμενοι στα ΚΥΔ να είναι «όμηροι» αυτών των συμφερόντων, αφού ούτε να εργαστούν μπορούν ούτε να αποζημιωθούν, μιας και δεν υπήρξε η πρόβλεψη ένταξης του σχετικού ΚΑΔ, για να δικαιούνται τουλάχιστον να ελπίζουν πως θα ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδά τους.

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί βρίσκονται και αυτοί εγκλωβισμένοι στα παιχνίδια εναντίων τους από τους δήθεν υπερασπιστές τους, μη μπορώντας, χωρίς ΟΣΔΕ, άρα και χωρίς «κάρτα αγρότη», να προμηθευτούν εφόδια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, να αγοράσουν ζωοτροφές, να αποκτήσουν την ελάχιστη έστω ρευστότητα.

Η «ενδιάμεση λύση» της δυνατότητας έκδοσης «κάρτας αγρότη» με το ΟΣΔΕ του 2019, ταιριάζει μόνο στους «ενδιάμεσους φορείς», δεδομένου του ότι αυτοί είναι και οι μόνοι που θα «εξυπηρετηθούν» από μια τέτοια απόφαση, η οποία και, εκτιμούμε, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη.

Και δεν θα λειτουργήσει, αφού, στην πραγματικότητα, όσα «ναι» κι αν πουν οι τράπεζες στη διαδικασία, χρήματα δεν θα ρισκάρει να δώσει καμιά, αφού ουσιαστικές εγγυήσεις δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρξουν.

Μόνη λύση, εφικτή, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη, είναι να ανοίξει από τη Δευτέρα το on line σύστημα, ελπίζοντας ότι σύντομα θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και τα ΚΥΔ.

Και επαναλαμβάνουμε: Αποτελεί μέγιστο παράδοξο να «κατεβάζεις» μια ηλεκτρονική υπηρεσία, δοκιμασμένη, αποδοτική και άρτια λειτουργούσα, όταν το μεγάλο στοίχημα των ημερών είναι να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα πάντα και οι πάντες ….on line!

Τέλος, σημειώνουμε πως σε κανένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σταμάτησε το έργο, πόσο μάλλον όταν κανένας κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν υπάρχει όταν το «μένουμε σπίτι» σαφώς και απόλυτα διασφαλίζεται με το on line.

Στο τραπέζι η προκαταβολή. Αλλά, με ποιο ΟΣΔΕ;

Πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ από τις Βρυξέλλες θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η προκαταβολή των επιδοτήσεων τον Ιούλιο, ως μέτρο στήριξης των παραγωγών. Με το ΟΣΔΕ του 2019, οι Έλληνες αγρότες….μένουν εκτός!

Η σκέψη να δοθεί φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στις Βρυξέλλες, όσο οι επιπτώσεις απ’ τον κορωνοϊό γίνονται όλο και πιο ορατές. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΕΓΕΣ, η πρόταση αυτή συζητείται πλέον σοβαρά και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, να υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις.

Άλλωστε, η παράταση ενός μηνός, που ούτως ή άλλως θα δινόταν, όπως και ορισμένα παράλληλα μέτρα, που αφορούν τη ροή προϊόντων διατροφής και τις κρατικές ενισχύσεις, είναι σαφές ότι δεν δύνανται να απαντήσουν αξιόπιστα στα μεγάλα ερωτήματα της περιόδου, ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν ρεαλιστικές λύσεις στα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα που ήδη φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Η πληρωμή της προκαταβολής νωρίτερα, συνδυαστικά με μια σειρά από άλλα μέτρα, θα μπορούσε πράγματι να ανακουφίσει τον παραγωγό, τουλάχιστον ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Ωστόσο, η λύση αυτή φαντάζει αξιόπιστη για τους παραγωγούς της Ευρώπης, …πλην της Ελλάδος! Διότι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη το εκεί ΟΣΔΕ συνεχίζεται, στη δε Ελλάδα, για λόγους που επαρκώς εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση και που δεν έχει βεβαίως να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας, έκλεισαν και το on line σύστημα!

Το οποίο, επιμένουμε, πρέπει να ανοίξει ΑΜΕΣΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ο Έλληνας παραγωγός να είναι ο μόνος ευρωπαίος που δεν θα πάρει νωρίτερα την προκαταβολή, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ισχύει ότι και με την «κάρτα του αγρότη», δηλαδή, είναι πρακτικά αδύνατο να δοθεί η προκαταβολή τσεκ του 2020 με το ΟΣΔΕ του 2019.

Λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης ο ΣΑΣΟΕΕ υποστήριζε:

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΣΔΕ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, έστειλε σήμερα, 31 Μαρτίου 2020, ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ζητώντας να μην ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων του ΟΣΔΕ, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις περιοχές της υπαίθρου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας για επανεκκίνηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία συμπίπτει με τη λήξη της περιόδου αναστολής που ορθά είχατε αποφασίσει στις 17/03, στο πλαίσιο της πιστής και πλήρους τήρησης των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, με βάση την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πιο κρίσιμη περίοδο για την εξάπλωση του κορωνοϊού με «τα δύσκολα να είναι μπροστά μας», αλλά και την ίδια τη φύση του έργου της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, το οποίο απαιτεί την φυσική παρουσία των παραγωγών στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) προκειμένου να υλοποιηθεί επιτυχώς, εκτιμούμε ότι η απόφαση επανεκκίνησης της διαδικασίας θέτει σε υψηλό κίνδυνο τη δημόσια υγεία για τους παραγωγούς, τα στελέχη των ΚΥΔ και τους κατοίκους της υπαίθρου συνολικά.

Όπως γνωρίζετε, με βάση τη δημογραφική σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, οι 650.000 παραγωγοί – δικαιούχοι των κοινοτικών επιδοτήσεων τους οποίους αφορά το έργο της συλλογής των δηλώσεων, ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η προστασία των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνητικών προσπαθειών σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να παραταθεί η καθολική αναστολή της συλλογής των δηλώσεων για τουλάχιστον ακόμη 15 ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού στις περιοχές της υπαίθρου.

Άλλωστε, όπως δείχνει η εμπειρία προηγούμενων ετών, η έναρξη της διαδικασίας του ΟΣΔΕ μετά τα μέσα Απριλίου δεν είχε εμποδίσει στο παρελθόν την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του έργου.”

Εκ μέρους του Συντονιστή του ΟΣΔΕ η ανακοίνωση το μεσημέρι της Τρίτης έλεγε:

Αγαπητοί συνεργάτες,

κατ’ εντολή του ΟΠΕΚΕΠΕ το σύστημα υποβολής της ΕΑΕ θα είναι διαθέσιμο σήμερα το απόγευμα από την 19:00.

Να σας ενημερώσω ότι αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διαδικασία υποβολής, με δεδομένα τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στη χώρα.

Επίσης, να υπενθυμίσω σε όσα ΚΥΔ έχουν εκρεμμότητες με τη διάρκεια των συμβάσεών τους να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για τη διευθέτησή τους στο symvaseis@c-gaia.gr.

Τέλος, εννοείται ότι το τμήμα υποστήριξης της εταιρείας είναι πλήρως επιχειρησιακό και ανάλογα με τις οδηγίες που θα λάβουμε και από το Υπουργείο θα δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να συνδράμουμε στις έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε.

Να είστε όλοι καλά.

Δ. Καπνιάς

 

Τέλος αργά το βράδυ της Τρίτης από τον υπουργό Μάκη Βορίδη ανακοινώθηκε:

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης θέτει εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣΔΕ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με απόφασή του θέτει εκ νέου σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για το 2020.

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωσή της.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να καταθέσουν τις αιτήσεις τους εξουσιοδοτώντας ηλεκτρονικά εκπρόσωπο του ΚΥΔ σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο των εξουσιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, η υποβολή των αιτήσεων στα κατά τόπους ΚΥΔ θα πραγματοποιείται μόνο με απομακρυσμένη επικοινωνία μεταξύ του παραγωγού και των υπαλλήλων των Κέντρων τα δε δικαιολογητικά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή εναλλακτικά με τη χρήση είτε ταχυδρομείου είτε υπηρεσιών ταχυδιανομής (κούριερ).

Τέλος, για την οριστικοποίηση της δήλωσης απαιτείται η προηγούμενη επικοινωνία μεταξύ εκπροσώπου του ΚΥΔ και αιτούντος.

Σημειώνεται ότι σε ισχύ τίθεται και η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων απευθείας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράταση ΟΣΔΕ

 Πηγή: agronews.gr