Ένα πρώτο μικρό αλλά σημαντικό βήμα για τη μεταφορά της ηλεκτρονικής βάσης διαχείρισης του ΟΣΔΕ στη δημόσια πλατφόρμα του opengov. gr, συνιστά η ενσωμάτωση στα πληροφορικά συστήματα της δημόσιας αρχής, εφαρμογής ΚΥΔ Mobile, που επιτρέπει την Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, πέρασε όλους τους ελέγχους πιστοποίησης ασφάλειας της Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, είναι μέρος των ψηφιακών εργαλείων του ΟΠΕΚΕΠΕ και φορτώθηκε ήδη στη βάση του opengov.gr.

Αγρότες υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων και Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, θα μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή και να συνεργάζονται απομακρυσμένα και με απόλυτη ασφάλεια για την υποβολή της δήλωσης.

Ειδικότερα, ως μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας Απομακρυσμένης Υποβολής Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, η εφαρμογή ΚΥΔ Mobile καθιστά δυνατή την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ σε συνεργασία με το ΚΥΔ που εξυπηρετεί και επιλέγει ο αγρότης με ασφάλεια το σπίτι και χωρίς μετάβαση στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων. Ως μέρος της συνολικής ψηφιακής πλατφόρμας ΚΥΔ Mobile, η εφαρμογή επιτρέπει:

• Την κατάθεση της απαιτούμενης ψηφιακής εξουσιοδότησης που μπορείτε να εκδώσετε μέσω του gov.gr,

• Την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις που υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να δηλωθούν,

• Την ενημέρωση των δικαιούχων ΟΣΔΕ σε πραγματικό χρόνο για την πορεία της αίτησής τους,

• Την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δικαιούχων ΟΣΔΕ και των ΚΥΔ εξυπηρέτησης μέσω μιας ασφαλούς διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά και τη σχετική ανακοίνωση:

“TO OΣΔΕ στο opengon.gr”

H ΠΟΓΕΔΥ με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζει την πρώτη εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ που φιλοξενείται στο κυβερνητικό cloud.

Επειδή κάθε προσπάθεια σαν αυτή τιμά τους λειτουργούς του Δημοσίου τομέα, η ΠΟΓΕΔΥ οφείλει όχι απλά να την στηρίξει άλλα και να την καταγράψει ως σημείο αναφοράς, συγχαίροντας το προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Γ. Βάρας-Π. Τζαβέλας), για τις μέχρι και σήμερα ενέργειές του.

Η εφαρμογή για την εξ αποστάσεως υποβολή της ΕΑΕ, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και χωρίς να απαιτείται ο παραγωγός να βγει από το σπίτι του, στηρίχθηκε από την αρχή, από την ΠΟΓΕΔΥ.

Εκτός από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία η εφαρμογή να εναγκαλιστεί από του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, ως δομικό στοιχείο της προσπάθειας για ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών του Δημοσίου.

Ελπίζουμε αυτό να είναι μόνο η αρχή, αδημονώντας για την πλήρη απεξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, που επί σειρά ετών λειτουργούν ανεξέλεγκτα, λεηλατώντας τα δεδομένα των αγροτών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ

 

Εν τω μεταξύ, με σημερινή απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη ορίζονται οι επιχειρησιακές και τεχνικές λεπτομέρειες για την διάθεση ανοικτών δεδομένων από κρίσιμα μητρώα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, υλοποιώντας το πλαίσιο που έθεσε ο νόμος 4305/2014.

Καθορίζονται έτσι οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάθε φορέας ώστε να διαθέσει ελεύθερα προς επεξεργασία και αξιοποίηση τα δεδομένα που συλλέγει. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες σύνολα ανωνυμοποιημένων δεδομένων του ελληνικού Δημοσίου θα είναι σύντομα διαθέσιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις της χώρας.

Ως ανοικτά ορίζονται τα δεδομένα που είναι προσβάσιμα ανωνυμοποιημένα (δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα να συσχετιστούν με φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μέσω διαδικτύου από όλους και για τα οποία δεν υφίστανται τεχνολογικοί, νομικοί ή άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση και χρήση τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4305/2014, τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα του δημοσίου τομέα διατίθενται από τη στιγμή της ανάρτησης, δημοσίευσης ή αρχικής διάθεσής τους, ελεύθερα. Εξαιρέσεις, φυσικά, καθιερώνονται στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος (ενδεικτικά: εθνική ασφάλεια, άμυνα, δημόσια τάξη, εξωτερική πολιτική, φορολογικό, εμπορικό και επαγγελματικό απόρρητο, ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και προστασία προσωπικών δεδομένων).

Η Υπουργική Απόφαση αφορά σε ανωνυμοποιημένα δημόσια δεδομένα τα οποία αναφέρονται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα αριθμός γεννήσεων, πλήθος ανέργων, στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας ή ηλικίες οχημάτων. Η ελεύθερη και ανοιχτή διάθεση των στοιχείων αυτών θα γίνεται πλέον με συγκροτημένο και τεχνικά άρτιο τρόπο και ασφαλώς με σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, θα διατεθούν ανοιχτά δεδομένα από το μητρώο πολιτών, το φορολογικό και το ασφαλιστικό μητρώο, το μητρώο αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Επιπλέον, θα ανοίξουν κυκλοφοριακά δεδομένα, δεδομένα οικονομικής δραστηριότητας, δεδομένα ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και αστικών μετακινήσεων και θα είναι προσβάσιμα από τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων, το data.gov.gr.

Τα ανοιχτά δεδομένα αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αφού βοηθούν την δημόσια διοίκηση να λαμβάνει δεδομενοκεντρικές αποφάσεις και ευνοούν την καινοτομία. Επιταχύνουν, επίσης, τις διαλειτουργικότητες των μητρώων και ασφαλώς δημιουργούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agronews.gr