Καλές προοπτικές διαφαίνονται στο καλαμπόκι φέτος, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι… εισαγωγές.

Έτσι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, με δεδομένες τις καλύτερες συνθήκες με τις οποίες πάνε να υπογράψουν συμφωνίες οι αιγοπροβατοτρόφοι για τη νέα χρονιά και την υψηλή ζήτηση από βιομηχανίες και τυροκομεία, δεν αποκλείεται το κλίμα αυτό να επιδράσει και στην εγχώρια αγορά του καλαμποκιού.

Για παράδειγμα, όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δοκιμίου στο Αγρίνιο «ήδη στην περιοχή μας έχουν κατεβεί για πρώτη φορά τέσσερις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος για να κάνουν νέες συμφωνίες με τους αιγοπροβατοτρόφους και υπάρχει ένα καλό κλίμα στους κτηνοτρόφους. Αυτό το καλό κλίμα αν φάνει και στις… τσέπες των παραγωγών και υπάρξουν συμφωνίες για υψηλότερες τιμές τη νέα χρόνιά, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι προοπτικές για το καλαμπόκι θα είναι καλές, αφού οι παραγωγοί αν έχουν χρήματα προτιμούν το ντόπιο προϊόν, έναντι του εισαγόμενου που είναι ξηρικό. Υπ’ αυτή την έννοια θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από πέρσι στο καλαμπόκι». Βέβαια, όπως εξηγεί ο ίδιος, το γεγονός ότι η τιμή του χοιρινού πέφτει εξαιτίας και του κορονοϊού, θεωρείται σίγουρο, ότι θα φέρει μείωση ζήτησης καλαμποκιού από τους χοιροτρόφους, οι οποίοι εκτός των άλλων στοκάρουν φέτος περισσότερο κριθάρι, λόγω της χαμηλής τιμής του εν λόγω προϊόντος (12-13 λεπτά το κιλό). Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, μεγάλο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο καλαμπόκι, θα παίξει και ο κορονοϊός.

Αυξημένες εκτάσεις και αναμενόμενες αποδόσεις στο Αγρίνιο
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, οι εκτάσεις που καλλιεργούνται φέτος με καλαμπόκι στην περιοχή του Αγρινίου είναι αυξημένες κατά 15-20% από πέρσι, ενώ υψηλότερες σε ποσοστό 20-25% αναμένονται και οι μέσες στρεμματικές αποδόσεις, αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο (π.χ. ένας καύσωνας άνω των 40 βαθμών Κελσίου). Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Δοκιμίου πέρσι συγκέντρωσε 4.000 τόνους καλαμπόκι, πληρώνοντας τον παραγωγό από 19 έως 20,5 λεπτά το κιλό, ενώ θα κάνει και φέτος συγκέντρωση.

Μείωση στο νομό Ηλείας
Για μεγάλη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων τα τελευταία χρόνια, η οποία συνεχίζεται κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Κιούφης, προϊστάμενος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας ΑΕΣ ΑΕ, ο οποίος έχει σχετική εικόνα από τις δηλώσεις των παραγωγών στο ΟΣΔΕ.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι παραγωγοί για τις φετινές αποδόσεις αλλά και τις τιμές

Συγκέντρωση καλαμποκιού και στα Γιάννενα
Συγκέντρωση καλαμποκιού θα κάνει για μια ακόμα χρονιά και ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Η Ένωση», που έχει εργοστάσιο ζωοτροφών, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Πέτρος Παππάς, από το εν λόγω εργοστάσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρσι ο Συνεταιρισμός έδωσε 17 λεπτά στον παραγωγό για το καλαμπόκι, αλλά φέτος είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Σημειωτέον ότι η Ένωση Ιωαννίνων συγκεντρώνει κάθε χρόνο περί τους 1.500 τόνους προϊόν.

Αυξημένες οι εκτάσεις στην Καρδίτσα
Ελαφριά αύξηση καταγράφεται φέτος στις εκτάσεις με καλαμπόκι (αλλά και σιτάρι) στο νομό Καρδίτσας, όπως μας είπαν από τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό, ο οποίος παλιότερα έκανε συγκέντρωση καλαμποκιού στα σιλό Ματαράγκας, πέρσι δεν έκανε συγκέντρωση, αλλά φέτος θα κάνει και πάλι, μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από τους ντόπιους παραγωγούς.

Περισσότερα αλλά όψιμα τα καλαμπόκια στις Σέρρες
Σαφώς περισσότερες από πέρσι είναι οι εκτάσεις με καλαμπόκια στο νομό Σερρών. Όπως μας εξήγησε ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα, τα καλαμπόκια στις Σέρρες είναι φέτος όψιμα κατά ένα μήνα, καθώς, η κακοκαιρία του Μαρτίου εμπόδισε την σπορά, η οποία άρχισε στις 15 Απριλίου. Καλλιεργητικά το προϊόν πάει πολύ καλά, αλλά σε σχέση με τις αποδόσεις, είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Παράταση ΟΣΔΕ

Πηγή: agrotypos.gr