Επιστροφή της ζήτησης στη φυσική αγορά αναµένει το χρηµατιστήριο βάµβακος προκειµένου να κλειδώσει τη βάση των 65 σεντς ανά λίµπρα στα συµβόλαια Δεκεµβρίου, µετά την ανοδική κίνηση του χρηµατιστηρίου, µε τις τιµές για τα συµβόλαια Δεκεµβρίου ’20 στα 64,84 σεντς ανά λίµπρα.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, η υποβάθµιση λόγω του καιρού σηµαντικού ποσοστού της νέας παραγωγής των ΗΠΑ, µαζί µε τις βεβιασµένες αγορές της Κίνας αλλά και τη διστακτική επιστροφή της µεταποίησης βάµβακος, µπορούν να στηρίξουν µεσοπρόθεσµα ένα υψηλότερο εύρος τιµών για την πρώτη ύλη.

Ειδικότερα, συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις επέτρεψαν κέρδη στα συµβόλαια βάµβακος ∆εκεµβρίου, λίγο κάτω από το υψηλό τετραµήνου που επετεύχθη τον Ιούλιο. Σε αυτό το θετικό µοµέντουµ για το χρηµατιστήριο βάµβακος συνέβαλε κυρίως η επίµονη ξηρασία στο Τέξας, όσο οι αγορές πλέον του 1 δισ. σε βαµβάκι από την Κίνα και το φθηνό δολάριο συνεχίζουν να υποστηρίζουν το προϊόν το οποίο θέλει να δοκιµάσει τα 65 σεντς. Ωστόσο, εύρος τιµών άνω των 65 σεντς είναι πολύ «ακριβό» προς το παρόν για τα δεδοµένα της φυσικής αγοράς, αφού οι προοπτικές ζήτησης δεν είναι πολύ θετικές, όπως υπογραμμίζουν άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την αγορά.

Πλησιάζοντας προς την παύση πωλήσεων του Αυγούστου η ελληνική αγορά ενισχύει το στοιχείο της υποτονικότητας που τη διέκρινε το προηγούµενο διάστηµα. Σε αυτή την περίοδο, εν τω µεταξύ η βραζιλιάνικη σοδειά φαντάζει άλλωστε περισσότερο ελκυστική στις αγορές της Άπω Ανατολής και της γειτονικής Τουρκίας, µε τις προσφορές των ελληνικών οίκων να βρίσκονται περίπου 2 σεντς πάνω από τις αντίστοιχες της Βραζιλίας. Πάντως, πλησιάζοντας το φθινόπωρο η αγορά αναµένεται να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, τόσο από την πλευρά των εµπόρων όσο και από τους παραγωγούς.

Πηγή: http://www.agronews.gr