Ορµώµενοι από τις αρνητικές επιδόσεις που εγκλώβισαν την ανοιξιάτικη πατάτα σε εύρος τιµών κάτω των 20 λεπτών το κιλό, οι διακινητές επιχειρούν να µεταφέρουν τις τιµολογήσεις αυτές και στην παραγωγή των βορειότερων περιοχών της χώρας που το τελευταίο διάστηµα βγήκαν στην αγορά.

Ωστόσο οι παραγωγοί από το Νευροκόπι δείχνουν αποφασισµένοι να διατηρήσουν τουλάχιστον τα 30 λεπτά µέση τιµή που πληρώθηκαν το 2019, ενόσω τα πρώτα µηνύµατα από την µετά-πανδηµία περίοδο δείχνουν επιστροφή της ζήτησης και της κατανάλωσης στην Ευρώπη. Σύµφωνα µε τον διαχειριστή της οµάδας παραγωγών πατάτας από το Νευροκόπι, Γιάννη Κεσκίνογλου, οι περίφηµες «σπούντες» της περιοχής επιδιώκουν τιµή τουλάχιστον στα 30 λεπτά, παρά τις πιέσεις του εµπορίου. Με σύµµαχο την οργάνωση που επιτρέπει την αποθήκευση προϊόντος, οι συνεταιριστές από τη ∆ράµα, εκτιµούν πως η ζήτηση επιστρέφει και επιτρέπει ένα υψηλότερο εύρος τιµών.

Υπενθυµίζεται πως το 2019 η µέση τιµή ήταν γύρω από τα 32 λεπτά στην περιοχή για την πρώτη ποιότητα, ενώ το 2018 τα 43 λεπτά. Οι τιµολογήσεις σε Τρίπολη και Κοζάνη προσεγγίζουν τα 23 µε 24 λεπτά, όταν Θήβα και ∆υτική Πελοπόννησος δοκίµασαν µια ανάκαµψη κοντά στα 20 από τα 15 λεπτά αρχές του καλοκαιριού.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν χαµηλότερη εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερµοκρασιών, που άφησαν αρνητικό αντίκτυπο µειώνοντας τις αποδόσεις. Επί του παρόντος η αγορά δείχνει να σταθεροποιείται, µε τις τιµές να αναµένεται πως θα κινηθούν ανοδικά µόλις επικυρωθεί η ενίσχυση της ζήτησης.

Πηγή: www.agronews.gr