Η Διεπαγγελματική Κρέατος (ΕΔΟΚ) κρούει καμπανάκι κινδύνου και κάνει λόγο για μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων στην αγορά, σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι ταχύτατοι ρυθμοί με τους οποίους μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός στη χώρα μας, με κύρια εστία τη Βόρεια Ελλάδα και διαβλεπόμενη επέκταση νότια και δυτικά, καθιστούν, για την ΕΔΟΚ, επιτακτική την ανάγκη αφενός λήψης μέτρων για την αντιμετώπισή του και αφετέρου την κατάρτιση σχεδίου για τη μελλοντική προστασία της κτηνοτροφίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας από την επαναλαμβανόμενη αυτή νόσο.

Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων υφίστανται άμεσες συνέπειες (κυρίως τα πρόβατα αλλά και οι αίγες, τα βοοειδή νοσούν ασυμπτωματικά). Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών. Ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Η ιδιαιτερότητα στον τρόπο μετάδοσης της νόσου από σκνίπες που μπορούν να πετάξουν έως και 200 χλμ μακριά και σε μεγάλο ύψος, επιβάλλει τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, με τη δημιουργία μιας πρώτης ζώνης ελέγχου με διάμετρο 20 χλμ, όπου τα ζώα απαγορεύεται να βγαίνουν από τις μονάδες και επιτρέπεται να σφαγούν μόνο στο πλησιέστερο σφαγείο. Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων υφίστανται άμεσες συνέπειες (κυρίως τα πρόβατα αλλά και οι αίγες, τα βοοειδή νοσούν ασυμπτωματικά).

Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών. Ο υποχρεωτικός σταβλισμός των κοπαδιών στις ζώνες ελέγχου έχει σαν αποτέλεσμα την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των αιγοπροβατοτρόφων για ζωοτροφές.

Η δεύτερη ζώνη περιορισμού και επιτήρησης φτάνει τα 150 χλμ. Με δεδομένη την παρουσία κρουσμάτων σε σημαντική έκταση και τον φόβο της περεταίρω εξάπλωσής τους, οι ζώνες αυτές επεκτείνονται και φτάνουν στο σημείο να αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται η Θεσσαλία, να είναι επιτηρούμενες.

Αυτό σημαίνει σε βάθος χρόνου μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων στην αγορά. Καθώς εμποδίζεται η μετακίνηση των ζώων, αντιμετωπίζει προβλήματα και το εμπόριο αρχής γενομένης από τα σφαγεία, τα οποία δεν μπορούν να προμηθεύονται ζώα για σφαγή. Τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνον στις περιοχές ελέγχου/περιορισμού και επιτήρησης, αλλά ακόμη και τις ελεύθερες περιοχές, καθώς δεν επιτρέπεται η διέλευση ζώων από τις παραπάνω περιοχές προς αυτές.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΔΟΚ πατώντας εδώ

Πηγή: www.agrotypos.gr