Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώσει 16 του μήνα την πρώτη δόση της ενιαίας, όμως δεν αποκλείεται να χρειαστούν μερικές ημέρες παραπάνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την διοίκηση του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), στις 16 του μήνα, οπότε και μπορούν να αρχίζουν να πληρώνουν την ενιαία ενίσχυση του 2020 τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με βάση την κοινοτική νομοθεσία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία, ώστε να δοθεί το αρχείο στην τράπεζα και να ξεκινήσει η πίστωση.

Για να γίνει βέβαια αυτό, λένε από τον οργανισμό των πληρωμών, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και οι ΔΑΟΚ της χώρας να αποστείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ κάποιους φακέλους από εκκρεμότητες προγραμμάτων του έτους 2019, για να κουμπώσουν στην πληρωμή κι αυτά, όπως προβλέπεται. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε, η πίστωση της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2020, που εκτιμάται ως ποσό γύρω στα 750 εκατ. ευρώ, πάει για τις 22-23 Οκτωβρίου ή στην χειρότερη περίπτωση στις 26 του μήνα, ημέρα Δευτέρα.

Έρχονται πληρωμές για εκκρεμότητες δασικών και βιολογικών 2019
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο εντός Νοεμβρίου αναμένεται να πληρωθούν από τον οργανισμό κάποιες εκκρεμότητες ενισχύσεων που αντιστοιχούν στο έτος 2019 και κόλλησαν λόγω των δασικών χαρτών. Αυτές οι ενισχύσεις που θα πληρωθούν εκτιμώνται στα 6 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, το αργότερο εντός Νοεμβρίου πρόκειται να πληρωθούν κάποιες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας έτους 2019 και οι οποίες σχετίζονται με ενστάσεις που έχουν υποβάλλει παραγωγοί που έμειναν εκτός.

Πηγή: www.agrotypos.gr