Κλείδωσε» η ημερομηνία για την καταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να προγραμματίζει την πληρωμή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όπως είχε προαναγγείλει η «ΥΧ». Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, η προκαταβολή πρόκειται να χορηγηθεί το διάστημα Τετάρτη 21 με Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, οπότε και τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Πιο αναλυτικά, πρόκειται να καταβληθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ σε πάνω από 540.000 παραγωγούς.

Το υπόλοιπο 30% της Βασικής, μαζί με το Πρασίνισμα και την Ενίσχυση για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, δηλαδή η εκκαθάριση των άμεσων ενισχύσεων έτους 2020, θα καταβληθεί στο σύνολο των δικαιούχων παραγωγών, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, από τα μέσα προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Παρά τη γνωστή παραφιλολογία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσει στην πληρωμή εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματός του. Στα θετικά αυτά αποτελέσματα έχουν συμβάλει για μία ακόμη φορά τα ποιοτικά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και η βαθιά γνώση του φυσικού αντικειμένου από το ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού αλλά και του τεχνικού συμβούλου. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πληρωμή της προκαταβολής, σε σχέση με τις δηλώσεις των παραγωγών, και φέτος έφτασε σε υψηλά ποσοστά, ίσως τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Μεταβιβάσεις

Προς ολοκλήρωση βαίνουν και οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων ενίσχυσης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, είχαν εγκριθεί 29.300 από τις συνολικά περίπου 32.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται –όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» πριν από λίγες ημέρες– ότι εξασφαλίστηκαν και οι πληρωμές περίπου 92.000 κτηνοτρόφων, καθώς και φέτος η κατανομή βοσκότοπων πραγματοποιήθηκε με διαφανή τρόπο, κατόπιν των προδιαγραφών του Οργανισμού, με την έγκριση της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πηγή: www.ypaithros.gr