Η παροχή διατροφής ολικής άλεσης και πλούσιας σε Ω3 λιπαρά, με πρώτες ύλες καλλιεργημένες σε τοπικό επίπεδο και μη γενετικά τροποποιημένες, είναι μία από τις αποφάσεις των αδερφών Τενεκετζή, από το Μικρό Σούλι Σερρών, που οδήγησε στην εξέλιξη και στην ανάπτυξη της πτηνοτροφικής μονάδας που δημιούργησε ο πατέρας τους, Δημήτρης Τενεκετζής, το 1959.

Σήμερα, τα δύο αδέρφια, ο Παναγιώτης και ο Πασχάλης, έχουν καταφέρει να αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή αβγών. Επίσης, έχουν αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις τους, ενώ είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που δημιούργησαν τα αβγά αχυρώνα με λιναρόσπορο, διανέμοντας τα προϊόντα τους, διαμέσου πολλών συνεργασιών, στη Βόρεια Ελλάδα.

«Εγώ και ο αδερφός μου αγαπάμε πολύ τα αβγά και το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί γεννηθήκαμε μέσα σε αυτά. Ο πατέρας μας ξεκίνησε τη μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες της γύρω περιοχής. Εμείς, με στόχο να παρέχουμε σε κάθε οικογένεια τα προϊόντα μας, τη δεκαετία του ’90 πήραμε την απόφαση, με τον αδερφό μου, να συνεχίσουμε την πτηνοτροφική μονάδα. Έτσι, χωρίς να γνωρίζουμε κανέναν, ξεκινήσαμε να πουλάμε τα αβγά στις γύρω περιοχές. Το αγρόκτημά μας, που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του κατάφυτου Παγγαίου, μας έδωσε τη δυνατότητα να παράγουμε αβγά υψηλής ποιότητας από κότες που διαβιούν ελεύθερες και τρέφονται με φυσικές τροφές, οι οποίες καλλιεργούνται με μεράκι στο ίδιο το αγρόκτημα ή προέρχονται από τη γύρω περιοχή από πιστοποιημένους προμηθευτές», εξηγεί  ο Παναγιώτης.

Διαφορετικές εκτροφές και σύναψη συνεργασιών
Με γνώμονα την καινοτομία, τη συνεχή εξέλιξη και με σκοπό να ικανοποιήσουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών τους, τα αδέρφια Τενεκετζή μπήκαν το 2006 στην αγορά των βιολογικών αβγών και έγιναν έτσι οι πρώτοι που διέθεσαν στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας τα βιολογικά αβγά από κότες που τρέφονται με δημητριακά βιολογικής γεωργίας.

Τα επόμενα χρόνια, συνέχισαν την εξέλιξη της μονάδας τους, φέρνοντας στην αγορά το 2008 τα αβγά ελευθέρας βοσκής και το 2010 τα αβγά αχυρώνα, αλλά και τα αβγά αχυρώνα Ω3. Όπως τονίζει ο Παναγιώτης, «η διαφορά με τα αβγά αχυρώνα Ω3 είναι ότι οι κότες τρέφονται με λιναρόσπορο, που είναι περίπου κατά 80% πιο πλούσιος σε Ω3 λιπαρά και από τον σολομό. Ακόμα και τα πίτουρα που τους δίνουμε είναι ολικής άλεσης. Η απόφασή μας είναι να ταΐζουμε τις κότες με την καλύτερη και πιο πλούσια διατροφή, γιατί αυτό περνάει και στην ποιότητα του αβγού».

Η προσπάθεια των δύο πτηνοτρόφων απέδωσε καρπούς, με τις συνεργασίες τους να φτάνουν από τον Έβρο μέχρι τη Λάρισα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, παραδοσιακά παντοπωλεία, χώρους μαζικής εστίασης, νοσοκομεία, κατασκηνώσεις και παιδικούς σταθμούς.

«Μεγαλύτερη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό από τα προϊόντα μας έχουν τα αβγά ελευθέρας βοσκής, μετά τα βιολογικά και μετά τα αβγά αχυρώνα με Ω3», αναφέρει ο ίδιος.

Διασφάλιση ποιότητας

Εκτός από τη διατροφή και τη διαβίωση, όπως εξηγεί ο Πασχάλης, σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της ποιότητας έχει και η διαδικασία του ελέγχου. Όπως εξηγεί, «κάθε αβγό συλλέγεται με προσοχή, περνάει από αυστηρούς ελέγχους, ωοσκοπείται, κατανέμεται σύμφωνα με το βάρος του, σφραγίζεται ανάλογα με το είδος της εκτροφής του (βιολογικό, ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα) και, στη συνέχεια, συσκευάζεται με το χέρι σε μικρές ή μεγάλες οικολογικές πρωτοποριακές συσκευασίες, που σέβονται το περιβάλλον και διατηρούν αναλλοίωτη την ποιότητά τους.

Επίσης, κατά τη διαδικασία των εσωτερικών ελέγχων του αβγού, η ωοσκόπηση παίζει σημαντικό ρόλο και πραγματοποιείται με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, που μας δίνει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη φρεσκάδα, την υγιεινή και την ασφάλεια των αβγών».

Ο ίδιος τονίζει ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, «πραγματοποιούνται τακτικές κτηνιατρικές επιθεωρήσεις, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καλή υγεία των πουλερικών, ενώ με μηνιαίες εργαστηριακές εξετάσεις στα προϊόντα και στις εγκαταστάσεις διασφαλίζουμε ότι τα αβγά είναι απαλλαγμένα από αντιβιοτικά, μεταλλαγμένες τροφές και σαλμονέλα».

Πηγή: ypaithros.gr