Οι τελευταίες διορθώσεις ολοκληρώνονται και η δισκέτα με τους δικαιούχους είναι να φύγει για την τράπεζα το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου οι πρώτες αναλήψεις να αρχίσουν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας από την Πειραιώς. Σταδιακά θα μπουν τα χρήματα και στις υπόλοιπες τράπεζες, με στόχο από την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα από το μεσημέρι της Δευτέρας 21 του μήνα να ξεκινήσει και η πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2020. Επί του παραπάνω χρονοδιαγράμματος δηλώνει ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ο γραμματέας της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Εκκρεμότητα που αναμένεται να τακτοποιηθεί  με εντολή της ηγεσίας της πλατείας Βάθη, είναι και οι ειδικές ενισχύσεις για το ελαιόλαδο συνολικού ποσού 126,3 εκατ. ευρώ, αλλά και το πακέτο των 37,9 εκατ. ευρώ για ελιές Καλαμών και κηπευτικά. Σημειωτέον ότι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία των ενστάσεων για τους ελαιοπαραγωγούς, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να τρέξει η διαδικασία της πληρωμής τους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν αλλάξει ο χρόνος, σύμφωνα με τις προθέσεις των επιτελών του Υπουργείου. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν πληρωθεί και το Εθνικό Απόθεμα, αλλά και οι ενισχύσεις για τα νησιά του Αιγαίου.

Με τη νέα λίστα του ΕΦΚΑ δικαιούχοι εξισωτικής και συνταξιούχοι που απορρίφθηκαν με κωδικό 5

Λίγες ημέρες πριν την πληρωμή της εξισωτικής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τις ενστάσεις των απορριφθέντων. Όπως αναφέρεται, σχετικά με την πρώτη κατάταξη του Μ13 για το έτος 2020 και τους μη εγκεκριμένους παραγωγούς με κωδικό απόρριψης 5 : «Ο αιτών έχει αποχωρήσει από την ενεργό επαγγελματική δραστηριότητα- συνταξιούχος με άμεση σύνταξη», σε συνέχεια διευκρινήσεων που δόθηκαν από τον ΕΦΚΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και κατόπιν νεότερης επεξεργασίας του αρχείου το οποίο έχει σταλεί από τον εν λόγω φορέα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις παραγωγών που αφορούν συνταξιούχους λόγω θανάτου συζύγου ή γονέα και οι οποίοι θα εξαιρεθούν από τον κωδικό απόρριψης (5) κατά τη δεύτερη κατάταξη. Αυτό σημαίνει ότι λογικά υπάρχει χρόνος προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωμή και αυτοί οι παραγωγοί και να μην περιμένουν μια συμπληρωματική πίστωση. Ωστόσο, ακόμα αυτό δεν είναι βέβαιο.

Πηγή: agronews.gr