Με συνοπτικές διαδικασίες και ευρεία πλειοψηφία (653 υπέρ, 19 κατά) η Ευρωβουλή έδωσε την έγκρισή της στο μεταβατικό κανονισμό της ΚΑΠ για την διετία 2021-2022, ενώ τώρα αναμένεται η τυπική έγκριση και του Συμβουλίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν διατάξεις για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης από την τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ στη μελλοντική, διατηρώντας δηλαδή τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που διέπουν την υφιστάμενη προγραμματική περίοδο. Επιπλέον ενέκρινε για ακόμα μια φορά την αξιοποίηση 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Μετάβασης, σε προγράμματα ενίσχυσης αγροτών λόγω πανδημίας αλλά και σε νέα προγράμματα νέων αγροτών και αγροπεριβαλλοντικά, που θα προκηρυχτούν εντός της διετίας αυτής.

Σύμφωνα με το κείμενο που υπερψήφισε η Ευρωβουλή, η περίοδος μετάβασης θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ όλα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδεσμευτούν εντός αυτής της περιόδου

Πέραν αυτών, διασφαλίζεται και τυπικά πλέον (μόλις βέβαια δώσει και το Συμβούλιο της ΕΕ την έγκρισή του) ότι οι άμεσες πληρωμές σε αγρότες αλλά και σε δικαιούχους των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα συνεχιστούν ομαλά.

Το Κοινοβούλιο προώθησε επίσης μέτρα που δίνουν στα κράτη μέλη περισσότερη ευχέρεια στην υποστήριξη των αγροτών, ειδικά κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19.

Οι Ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να επεκτείνουν τη διάρκεια νέων πολυετών σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης που εστιάζουν στη βιολογική γεωργία και στο κλίμα και φιλικά προς το περιβάλλον μέτρα πέραν των τριών ετών, και συμπεριέλαβαν σχέδια για την καλή μεταχείριση των ζώων μέσω της επιτάχυνσης της διαδικασίας παράδοσης ενίσχυσης ύψους 8 δισ. ευρώ στους αγρότες. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα συμφωνηθέντες κανόνες για τους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων και οι αγροτικές περιοχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια λόγω της κρίσης COVID-19 ύψους 8 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν την ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή ανάκαμψή τους τα επόμενα δύο χρόνια. Περίπου το 30% των χρημάτων ανάκτησης θα διατεθούν το 2021 και το υπόλοιπο 70% θα κυκλοφορήσει το 2022. Στον κανονισμό προβλέπεται ότι το 37% της χρηματοδότησης προορίζεται σε αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, ενώ τουλάχιστον το 55% του ταμείου θα υποστηρίξει επενδύσεις στις εκμεταλλεύσεις αλλά και θα διευκολύνει επενδυτικά πλάνα νέων αγροτών.

«Αυτή δεν είναι μια απλή επέκταση του status quo. Παρέχουμε στους αγρότες μας, τους παραγωγούς τροφίμων και τις αγροτικές κοινότητες μια φιλόδοξη εργαλειοθήκη και την απαραίτητη χρηματοδότηση για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και να ψηφιοποιήσουμε τον τομέα έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στην προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής », δήλωσε ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Πάολο Ντε Κάστρο, εισηγητής για του νομοσχεδίου.

Πηγή: agronews.gr