Το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Σε ευχαριστούμε, Λευτέρη, που κάνεις τη χώρα μας να λάμπει σε όλο τον πλανήτη» ήταν τα πρώτα λόγια της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιας και για τα θέματα Αλιείας κ. Φωτεινής Αραμπατζή, στον 26χρονο Λευτέρη Αραπάκη, που βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ ως ο ένας από τους εφτά νέους Πρωταθλητές της Γης.

Η Υφυπουργός στην τηλεδιάσκεψη, που είχε σήμερα με τον Πρωταθλητή του ΟΗΕ, τον συνεχάρη θερμά γιατί, όπως τόνισε, «με την πολυδιάστατη πρωτοβουλία του αποτελεί έναν πολύτιμο Σύμμαχο του Υπουργείου στο στόχο της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων και της αειφορίας της θάλασσας που είναι «ψηλά» στην ατζέντα του Υπουργείου».

Ο Λευτέρης Αραπάκης μοιράστηκε με την Υφυπουργό την εμπειρία της παγκόσμιας αυτής διάκρισης ενώ παρουσίασε τις δράσεις της επαγγελματικής του Σχολής ΕΝΑΛΕΙΑ, ως προς τη συλλογή των πλαστικών, τη συνεργασία του με τους επαγγελματίες αλιείς, που όλο και δυναμώνει, τη συνεργασία της ΕΝΑΛΕΙΑ με την Healthy Seas αλλά και την εταιρία PET για την παραγωγή χρηστικών προϊόντων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά.

Η κ. Αραμπατζή, που είχε συνεργασία με τον Λευτέρη Αραπάκη από το 2016, όταν εκείνος ίδρυε την εταιρεία του κι η ίδια ήταν Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, του είπε χαρακτηριστικά: «Λευτέρη, η διάκρισή σου δεν αποτέλεσε έκπληξη για μένα καθώς γνωρίζω τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σου και τις καινοτόμες επιχειρηματικές σου πρωτοβουλίες! Χαίρομαι γιατί αυτή η δράση σου, που αποκτά παγκόσμια ακτινοβολία πλέον συνδυάζει την μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία, την «εκπαίδευση» των ψαράδων να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, τον ουσιαστικό καθαρισμό του θαλάσσιου πλούτου μας, την οικονομική ανταμοιβή των ψαράδων, τις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης των ανακυκλωμένων πλαστικών».

Ο κ. Αραπάκης ενημέρωσε την Υφυπουργό ότι η εταιρία του συλλέγει περίπου 12 τόνους πλαστικό το μήνα, εν μέσω πανδημίας, ποσότητα που ευελπιστεί να αγγίξει τους 20 τόνους μηνιαίως μετά την επιστροφή στην κανονικότητα ενώ μετέφερε την ικανοποίησή του ότι οι αλιείς του Αργοσαρωνικού δεν έχουν πια τις εκατοντάδες των πλαστικών στα δίχτυα τους και δεν καταστρέφουν τα αλιευτικά τους εργαλεία από τα πλαστικά, που προκαλούσαν τεράστιες ζημιές μέχρι πρότινος.

Η Υφυπουργός ρώτησε τον Λευτέρη για την εμπειρία της ανταλλαγής απόψεων με τους 6 συνπρωταθλητές του από όλο τον πλανήτη και για τις δυνατότητες συνεργειών των βραβευμένων δράσεών τους και ο κ. Αραπάκης είπε ότι πρόκειται για μια μοναδική επικοινωνία, που «ανοίγει ορίζοντες», αναφέροντας χαρακτηριστικά τα σχέδια, που ήδη «έχουν βάλει μπρος» με την Πρωταθλήτρια της Αφρικής, η οποία συλλέγει πλαστικά από τους δρόμους για την κατασκευή τούβλων!

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή συζήτησε με τον Λευτέρη Αραπάκη το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το Υπουργείο, στην κατεύθυνση να προχωρήσουν σε εκστρατείες καθαρισμού επιβεβαρυμμένων θαλάσσιων περιοχών της χώρας.

«Σε ευχαριστούμε, Εκπρόσωπε της χώρας μας, Εκπρόσωπε όλης της ηπείρου μας, της Ευρώπης για την διάκρισή σου. Εδώ στο Υπουργείο καθημερινός στόχος μας είναι να «έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά» σε ιδέες, πρωτοβουλίες ενέργειες, που προάγουν το επιχειρηματικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό αποτύπωμα, του Αγροτικού Τομέα συνολικά!», τόνισε η Υφυπουργός.