Τροπολογία από το Υπουργείο Εργασίας κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19.

Με τη ρύθμιση, νομιμοποιείται, υπό προϋποθέσεις, ο μέχρι 31/12/2016 διανυθείς χρόνος ασφάλισης των ασφαλισμένων στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).

Το πρόβλημα αφορά αριθμό ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ που αν και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης είτε δεν πληρούσε εξ αρχής τις νόμιμες προϋποθέσεις ασφάλισής του στον πρώην ΟΓΑ, είτε έπαυσε κάποια στιγμή να τις πληροί και δεν προέβη σας απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή της, με αποτέλεσμα ο πρώην ΟΓΑ να προβαίνει σε αναδρομική διαγραφή ή διακοπή της ασφάλισης και σε επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, ατόκως.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω ασφαλισμένοι να μην δικαιούνται σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει επί σειρά ετών εισφορές.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη το συγκεκριμένα πρόβλημα αντιμετωπίζεται και νομιμοποιείται, ο μέχρι 31/12/2016, διανυθείς χρόνος ασφάλισης στους Κλάδους Πρόσθετης και Κύριας Ασφάλισης του ΟΓΑ, εφόσον, μέχρι την υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης, εξοφλήσουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.

Ομοίως, νομιμοποιείται ο χρόνος ασφάλισης σε περίπτωση που έχει γίνει μέχρι την ισχύ του νόμου ρύθμιση οφειλών, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού της οφειλής του ασφαλισμένου, μέχρι την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης. Σε περίπτωση δε που ο τελευταίος εκπέσει της ρύθμισης, πριν καταβάλει όλες τις δόσεις του, νομιμοποιείται μόνο ο εξοφλημένος, βάσει των καταβληθεισών δόσεων, χρόνος ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης αποτελεί η μη υποχρεωτική υπαγωγή των ασφαλισμένων, κατά τον ίδιο χρόνο, στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης.