Στις 24 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ κείμενο με θέμα «Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις / Αναδρομικά αγροτικών επιδοτήσεων – Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ΦΠ φορ. έτους 2018».

Στο κείμενο υπάρχουν 7 ερωτήσεις – απαντήσεις, οι οποίες σκοπό έχουν τη διευκόλυνση των πολιτών. Δύο από αυτές όμως είναι λάθος. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Η απάντηση στην 1η ερώτηση αναφέρει ότι «…Για το φορολογικό έτος 2018 η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά…». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η Α.1070/2020 ορίζει ότι οι συμπληρωματικές των επιδοτήσεων υποβάλλονται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. Το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα πολλές εξ αυτών να υποβληθούν ηλεκτρονικά, δεν δίνει το δικαίωμα στις Δ.Ο.Υ. να αρνούνται την παραλαβή τους σε χειρόγραφη ή με email υποβολή.

Β. Η απάντηση στην 6η ερώτηση αναφέρει ότι «σε περίπτωση που δε συμφωνούν με το ηλεκτρονικό αρχείο που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να υποβληθούν δύο τροποποιητικές δηλώσεις..»

Κάτι επίσης εντελώς λάθος όμως, το οποίο δημιουργεί σύγχυση και απαιτείται η άμεση διόρθωση ή απόσυρση του από το κείμενο.

Δεν είναι δυνατόν, να ζητάτε κύριοι να υποβάλλουμε δύο τροποποιητικές για τον ίδιο φορολογούμενο, μόνο και μόνο επειδή ο συντάκτης του κειμένου των ερωτήσεων – απαντήσεων, δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τι επιδοτήσεις.

Η ορθή απάντηση είναι η εξής: «Σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με τα αρχεία που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δηλώσεις υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ.».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλής πρέπει ζητήσει από τους συντάκτες του κειμένου να το διορθώσουν άμεσα.

Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από την εφαρμογή αναδρομικές δηλώσεις αποδοχών / αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο  όταν η αρχική δήλωση του έτους 2018 υποβλήθηκε με βάση τη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι συμπληρωματικές δηλώσεις υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

Υ.Γ.1: Μπορεί να άνοιξε η εφαρμογή όμως η υποβολή τους σύμφωνα με την Α.1070/2020, παραμένει υποχρεωτική στις Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα. Όταν λέμε χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ., δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στη Δ.Ο.Υ. και να παραδώσουμε χέρι με χέρι τις δηλώσεις στον υπάλληλο του εισοδήματος. Η υποβολή τους γίνεται με email, για να έχουμε και αποδεικτικό υποβολής.
Υ.Γ.2: Εντελώς άκυρες οι αιτιάσεις των Προϊσταμένων αρκετών Δ.Ο.Υ. οι οποίοι αρνούνται την παραλαβή τους. Καλό είναι, πριν από τις όποιες αρνήσεις, να επικοινωνείτε με το Υπουργείο Οικονομικών και με την αρμόδια αρχή στην οποία ανήκετε και να σιγουρεύεστε πρώτα. Και μάλιστα γραπτώς, καθώς το «μιλήσαμε με την ΑΑΔΕ» δεν ενδιαφέρει κανέναν μας, σε αντίθεση με το «έχουμε την κάτωθι γραπτή απάντηση…».
Υ.Γ.3: Για πολλοστή φορά θα επισημάνω ότι, η λύση στο πρόβλημα που κάθε φορά δημιουργείται, είναι η φορολόγηση των επιδοτήσεων στο χρόνο είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό, η βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά πραγματική αξία και παύει να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ λογιστών και εφοριακών υπαλλήλων.

*Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας