Η περίπτωση 2.000 παραγωγών από τη Μακεδονία που έχουν βρεθεί να «χρωστάνε» στον ΟΠΕΚΕΠΕ «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ποσά από 30.000 έως 70.000 ευρώ αφού απ’ ό,τι φαίνεται οι εκτάσεις που νοίκιαζαν δεν έχουν τακτοποιημένο κληρονομικό υπόβαθρο, αναστατώνει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Αγροτικοί σύλλογοι από τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, καταγγέλλουν ότι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που τους ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, έχουν εγκλωβίσει 2.000 αγρότες στις περιοχές αυτές σε μια κατάσταση που τους φέρνει αντιμέτωπους με την οικονομική κατάρρευση. Έχασαν τις συνδεδεμένες του 2019, πήραν μόνο το 70% του τσεκ του 2020, κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους και βρέθηκαν να χρωστούν ποσά στον ΟΠΕΚΕΠΕ που υπερβαίνουν τις ενισχύσεις που έλαβαν.

Όπως εξηγεί στο Agronews ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μια ανώνυμη καταγγελία έστρεψε το ενδιαφέρον του ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ στις παραπάνω περιοχές, που με αφορμή το «σκάνδαλο» των βοσκοτόπων, η περίπτωση των 2.000 αγροτών, πήρε δυσανάλογες εκτάσεις. Συγκεκριμένα, παραγωγοί βρίσκονται υπόλογοι στον οργανισμό πληρωμών, αφού οι εκτάσεις που νοίκιαζαν από συγχωριανούς τους για να τις καλλιεργήσουν κρίθηκαν μη επιλέξιμες για ενισχύσεις που είχαν ήδη λάβει. Αυτό επειδή οι ιδιοκτήτες δεν είχαν ξεκαθαρίσει το κληρονομικό καθεστώς με τους υπόλοιπους δικαιούχους συγγενείς τους ή δεν είχαν αποδεχθεί την κληρονομιά για οικονομικούς λόγους. Οι έλεγχοι που έτρεξαν ήταν διοικητικοί και όχι επιτόπιοι κάτι που έκανε ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση.

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2019, πλέον καλούνται να επιστρέψουν το τσεκ του 2019, ενώ για το έτος 2020, πληρώθηκαν μόνο το 70% της προκαταβολής. «Στην εκκαθάριση του τσεκ, εκτός του ότι δεν πληρωθήκαμε, εμφανίστηκαν στις καρτέλες μας αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, σε μεγέθη που κλείνουν σπίτια» εξηγεί ο κ. Λίτος.

Τώρα οι παραγωγοί έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 του μηνός να καταθέσουν δικαιολογητικά σχεδόν αδύνατον να συλλεχθούν, αφού όπως σημειώθηκε, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που νοίκιασαν δεν έχει τακτοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες. Όλα αυτά έχουν συμβεί παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί και πλήρωσαν τα νοίκια τους και προχώρησαν στην παραγωγή τους, ενώ φορολογήθηκαν κιόλας για αυτήν. «Ζητάμε να τελειώσει όλη αυτή κατάσταση. Ακόμα και οι υπάλληλοι των ΚΥΔ δεν μπορούν να καταλάβουν από πού προκύπτουν τα ποσά που μας ζητάνε πίσω, ενώ και αρκετοί ιδιοκτήτες αδυνατούν ή αδιαφορούν στο να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά. Πού θα βρούμε αλλού χωράφι να καλλιεργήσουμε; Σχεδόν όλες οι ομαδοποιημένες εκτάσεις με γεωτρήσεις βγαίνουν άκυρες» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, κανένας από τους 2.000 παραγωγούς δεν δικαιώθηκε. «Δεν είναι δυνατόν και οι 2.000 να έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας» καταλήγει.

Οι σύλλογοι εξέδωσαν και ανακοίνωση που περιγράφει την κατάσταση. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μία ανώνυμη καταγγελία ήταν αρκετή για να μηδενίσει τις αιτηθείσες εκτάσεις όχι δεκάδων, όχι εκατοντάδων, αλλά χιλιάδων αγροτών και συγκεκριμένα περισσότερων από 2.000 στην κεντρική Μακεδονία και πόσων ακόμα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Μία καταγγελία ήταν αρκετή για να βλάψει το κύρος ενός κλάδου, που στηρίζει επί δεκαετίες την εθνική οικονομία και τον πρωτογενή τομέα στην χώρα μας. Μία ανώνυμη καταγγελία ήταν αρκετή για να αμαυρώσει επώνυμα και δημόσια χιλιάδες αγρότες. Μία ανώνυμη καταγγελία λοιπόν «οδήγησε» τα όργανα του ΟΠΕΚΕΠΕ να προβούν σε ελέγχους, οι οποίοι κατέληξαν σε κυνήγι μαγισσών.

Κάποιοι πήραν τις ενισχύσεις και τους τις ζητούν πίσω, άλλοι δεν πήραν τις ενισχύσεις και τους ζητούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τριπλάσια ποσά από τις ενισχύσεις που δικαιούνταν και αυτό γιατί; Επειδή τάχα μου δήθεν κάποιο πρόβλημα υπάρχει με τα μισθωτήρια και αυτό εξακριβώθηκε έναν χρόνο σχεδόν μετά την υποβολή των αιτήσεων! Και όλα αυτά χάρη στον ανώνυμο σωτήρα του έθνους και τον κριτή των πάντων που ακούει στο όνομα ΟΠΕΚΕΠΕ! Άλλοι πάλι κλήθηκαν σε επιτόπιους ελέγχους μετά τη λήξη των μισθωτηρίων (τώρα τι ακριβώς θα έδειχναν σε χωράφια που δεν τα νοίκιαζαν οι άνθρωποι πλέον δεν ξέρω, αλλά τέλος πάντων) και επειδή δεν μπορούσαν αποδεδειγμένα να παραστούν την ημερομηνία που βόλευε τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ και σε αυτούς μηδενίζονται οι αιτηθείσες εκτάσεις και αυτοί θα πληρώσουν από την τσέπη τους! Όλοι θα πληρώσουν! Γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει στην τελική σε αυτό το κράτος!

Η λογική των «κυρίων» αυτών είναι ότι εμείς θα πάρουμε εύσημα, γιατί θα δείξουμε ότι είμαστε ταγμένοι το καθήκον και αν υπάρχουν και κάποιες απώλειες ρε παιδιά δεν τρέχει και τίποτα. Τι πειράζει αν δύο και πλέον χιλιάδες άνθρωποι δεν θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους για κάνα δυο χρόνια; Τι πειράζει αν καταστραφούν και μερικές χιλιάδες οικογένειες; Εμείς πράξαμε το καθήκον μας και σου μηδενίζω φίλε αγρότη τις εκτάσεις σου, γιατί ξέχασες να βάλεις μία άνω τελεία στο μισθωτήριο που μου έφερες. Δεν με νοιάζει. Έπρεπε να τη βάλεις. Τι εννοείς δεν το προβλέπει ο νόμος; Το προβλέπω εγώ! Και εγώ διατάζω και επειδή δεν έβαλες την άνω τελεία, φέρε πίσω τα χρήματα που πήρες και ξόδεψες για τις καλλιέργειες σου και τις φορολογήθηκες και φέρε και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ακόμα, γιατί αποφάσισα ότι παρανόμησες και θα έχεις και κάποιες κυρώσεις, γιατί έτσι πρέπει και αν εσύ και τα παιδιά σου δεν έχετε να φάτε αύριο μεθαύριο δεν με νοιάζει καθόλου και ας πρόσεχες.

Με αυτόν τον παραλογισμό έχουμε έρθει αντιμέτωποι τους τελευταίους μήνες και μπορεί να χαμογελάει κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω αλλά η κατάσταση είναι για κλάματα. Παραμονές των Φώτων μερικοί δεκάδες από εμάς τους «εγκληματίες» πήγαμε στο γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη, για να υποβάλλουμε ενστάσεις και υπομνήματα κατά των πράξεων που μας επιδόθηκαν και μας ζητούν, όπως και σε χιλιάδες άλλους, είτε να επιστρέψουμε τις ενισχύσεις που λάβαμε είτε να πληρώσουμε από την τσέπη μας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κυρώσεις. Και οι υπάλληλοι εκεί παραξενεύτηκαν και απορώ γιατί; Θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου; Θεωρούν ότι δεν θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και ότι δεν θα ζητήσουμε να δικαιωθούμε για αυτόν τον διασυρμό που έχουμε υποστεί όλον αυτόν τον καιρό;

Μήπως πρέπει να τους μάθουμε εμείς τι σημαίνει κληρονομιά και χρησικτησία στην ελληνική επαρχία; Μήπως πρέπει να τους μάθουμε εμείς ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους; Γιατί εμείς τις δικές μας υποχρεώσεις τις έχουμε τηρήσει και με το παραπάνω. Ας έρθουν αυτοί που κάθονται στις ωραίες τους καρέκλες με τα γυαλιστερά παπούτσια τους και τα κολλαριστά πουκάμισα να δουν πώς βγαίνει το ψωμί στο χωράφι και μετά να καθίσουμε να συζητήσουμε για κόμματα και τελείες. Εμείς «κύριοι» δεν έχουμε περιθώρια, για να παίζουμε. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε και να μας πληρώνουν. Εμείς «κύριοι» κάθε τι που κάνουμε το σκεφτόμαστε δυο και τρεις φορές και κανείς από εμάς δεν θα διακινδύνευε το φαγητό του παιδιού του, για να έρχεστε εσείς σήμερα να υπερηφανεύεστε ότι εξαρθρώσατε την εγκληματική οργάνωση της δεκαετίας.

Γιατί αν αυτό πιστεύετε να καθίσετε αυτούς τους χιλιάδες αγρότες στο σκαμνί και να τους κατηγορήσετε. Είναι ντροπή να στρέφεστε κατά ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά και να τους καλείτε να σας πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς λόγο και να τους στερείται τα χρήματα που δικαιούνται να λάβουν. Τα πράγματα είναι απλά. Αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει και πρέπει να τελειώσει άμεσα. Οι άνθρωποι πρέπει να πληρωθούν και να ακυρωθούν όλες αυτές οι παράνομες πράξεις που έχουν εκδοθεί σε βάρος τους και τους ζητούν να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής άνευ λόγου και αιτίας.

Θα πρέπει να υπάρξει άμεση πολιτική παρέμβαση και άμεση λύση του ζητήματος που έχει ανακύψει. Εμείς δεν έχουμε ούτε τις γνώσεις ούτε τις οικονομικές αντοχές να υποστηρίξουμε πολυετείς δικαστικούς αγώνες, για να δικαιωθούμε. Εμείς ζούμε για την επόμενη μέρα και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι «κύριοι» αυτοί και ο ανώνυμος καταγγέλλων που μάλλον κάπου θα κάθεται αμέριμνος τώρα και θα θαυμάζει το τερατούργημά του. Καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια λέει ο σοφός λαός και ο νοών νοείτω»

Πηγή: agronews.gr