Μετατίθεται στις 31 Μαρτίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων μετάταξης αγροτών του ειδικού καθεστώτος στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 27 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα με δύο άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου ρυθμίζονται τρία ζητήματα που αφορούν στην μετάταξη σε καθεστώς ΦΠΑ, την απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2020, καθώς μια ρύθμιση για για το χρόνο κτήσης εισοδήματος από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Ωστόσο φαίνεται να μην υπάρχει προς το παρόν κάποια ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που λόγω των έκτακτων ενισχύσεων που τυχόν έλαβαν, τώρα υποχρεούνται να ανοίξουν βιβλία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η απαλλαγή των αγροτών από την καταβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2020.

Παράλληλα προτείνεται διάταξη με την οποία επιδιώκεται η αποφυγή υποβολής μεγάλου αριθμού τροποποιητικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, οι οποίες εισπράττονται αναδρομικά σε έτος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ανάγονται.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ