Λίγο πριν τις τελικές υπογραφές φέρεται να βρίσκονται οι σχετικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν από το τέλος της επόµενης εβδοµάδας να ξεκινήσουν οι πιστώσεις του πρώτου πακέτου συνδεδεµένων, ήτοι οι ενισχύσεις σε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, ενώ παράλληλα οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ρύθμιση που θα επιτρέψει την έκδοση της Κάρτας του Αγρότη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη, μια διαδικασία που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καθυστερεί εξαιτίας των εμπλοκών που έχουν προκύψει με τη λειτουργία και τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για το τρέχον έτος να βρίσκονται ακόμα στον αέρα, οι πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τις τράπεζες προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης της Κάρτας του Αγρότη με βάση τις περσινές δηλώσεις των αγροτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να προχωρήσουν τις ανοιξιάτικες εργασίες οι παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά στα ποσά που αναμένεται να πληρώσει το επόμενο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτά αφορούν σε:

11,74 εκατ. ευρώ ως συνδεδεμένη σκληρού σίτου
187 εκατ. ευρώ ειδική βάμβακος
25,2 εκατ. ευρώ συνδεδεμένη σανοδοτικών ψυχαθών
4,7 εκατ. ευρώ συνδεδεμένη οσπρίων
6,6 εκατ. ευρώ συνδεδεμένη κτηνοτροφικών ψυχανθών
3,3 εκατ. ευρώ συνδεδεμένη τεύτλων
3,9 εκατ. συνδεδεμένη καρπών με κέλυφος
3,9 εκατ. ευρώ συνδεδεμένη μήλων

Παράλληλα αναμένεται να προχωρήσουν οι πληρωμές επιχιειρησιακών προγραμμάτων, προγραμμάτων προώθησης:

145.000 ευρώ ΟΕΦ
55.000 ευρώ Προώθηση Οίνων
500.000 ευρώ Επιχειρησιακά Προγράμματα – Μερικές Πληρωμές
500.000 ευρώ Επιχειρησιακά Προγράμματα – Προκαταβολές
200.000 ευρώ Μελισσοκομία

Πρώτο πακέτο συνδεδεμένων
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τις κατά τόπους ∆ΑΟΚ οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τώρα το βάρος πέφτει στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διασταυρώσεις. Υπάρχει, βέβαια, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, και το καλό σενάριο, να γνωρίζουν ήδη οι υπηρεσιακοί της ∆οµοκού τα ποσά ανά συνδεδεµένη, ασχέτως αν δεν έχουν ακόµα αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια οι σχετικές αποφάσεις, και η όλη διαδικασία να τρέξει ακόµα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µέχρι το τέλος του µήνα θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωµή του πρώτου πακέτου των συνδεδεµένων.

Σημειωτέων υπάρχει ήδη απόφαση πίστωσης 11,7 εκατ. ευρώ για τα Νιτρκά, με τα οοποία κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν οι εξοφλήσεις για των προγραμμάτων της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda, σον αφορά το σκληρό σιτάρι, λόγω σηµαντικής αύξησης των καλλιεργούµενων στρεµµάτων, η συνδεδεµένη εκτιµάται ότι θα είναι αισθητά µειωµένη από τα 8,13 ευρώ το στρέµµα του 2019, ενώ δεν αποκλείεται να πέσει και κάτω από τα 6,5 ευρώ το στρέµµα.

Αµέσως µετά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και µέσα στο πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου ακολουθεί η ειδική ενίσχυση βάµβακος, συνολικού προϋπολογισµού περί τα 187 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η καθυστέρηση έχει να κάνει µε το µπλοκαρισµένο µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν επέτρεψε στους διοικητικούς του φορέα να προχωρήσουν στους ελέγχους σχετικά µε τις παραδόσεις ποσοτήτων από τους παραγωγούς στα εκκοκκιστήρια και µετά τις ηλεκτρονικές τους καταχωρήσεις, που καθορίζουν και τα ποσά της πληρωµής κάθε βαµβακοπαραγωγού. Να σηµειωθεί ότι η ενίσχυση να υπολογίζεται περί τα 67 ευρώ το στρέµµα.

Τέλος, το επόµενο διάστηµα και πιθανότατα µαζί µε τις συνδεδεµένες, δροµολογείται να πιστωθούν και οι ενισχύσεις για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, αλλά και τα ειδικά καθεστώτα για τα µικρά νησιά του Αιγαίου.

Πηγή: agronews.gr