Συμφωνία επιτεύχθηκε σε κοινοτικό επίπεδο για αύξηση της επιδότησης από το 2% του Εθνικού Φακέλου στο 3% για το καθεστώς νεαρών αγροτών των άμεσων ενισχύσεων, με εφαρμογή από το 2023, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται στα 57-60 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Έλληνες νεαρούς αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν αυτό το βοήθημα που υπολογίζεται με βάση τα δικαιώματα ενίσχυσης που έχουν, εφόσον είναι κάτω από 40 ετών και έχουν εγκατασταθεί στη γεωργία μέσα στην 5ετία.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του Κοινοβουλίου της ΕΕ, Peter Jahr (CDU), οι νεοεισερχόμενοι άνω των 40 δεν θα μπορούν τελικά να είναι επιλέξιμοι για πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης, καθώς η Ευρωβουλή απέσυρε τη συγκεκριμένη τροποποίηση του κανονισμού για τη νέα ΚΑΠ. Εάν επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στον τριμερή διάλογο στις 26 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Μάιο, αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το aiz.info, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία. Ο Martin Häusling (Πράσινοι, Γερμανία) συνεχίζει να προειδοποιεί για την τακτική καθυστέρησης από την Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να είναι σε θέση να επιβάλει τα αιτήματά της υπό πίεση χρόνου.

Πρόσκληση στη Βάθη
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, συζήτησε τις προοπτικές της νέας ΚΑΠ.
Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται:

Η νέα ΚΑΠ και η προστασία των ελληνικών προϊόντων στο επίκεντρο των επαφών του Σπήλιου Λιβανού στις Βρυξέλλες

Συναντήσεις του ΥΠΑΑΤ με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφτσκι και τον Ιταλό ομόλογό του κ. Στέφανο Πατουανέλλι

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφτσκι είχε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής αγροδιατροφής και της ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων μας.

Ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός προσκάλεσε τον κ. Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά με τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς.

Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Στέφανο Πατουανέλλι έγινε αναφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων οι οποίες κατά κοινή διαπίστωση είναι εξαιρετικές. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας για την αποτελεσματικότερη προστασία και προώθηση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης. Τέλος, συζητήθηκε και το κρίσιμο ζήτημα της εν εξελίξει κανονιστικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια επισήμανση των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Ιταλία έχουν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το σχήμα Nutri-score.

Τον κ. Λιβανό συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Πηγή: agronews.gr