Νέες, πολύ σημαντικές εξελίξεις, με διαστάσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμα και μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αναμένονται το προσεχές διάστημα, καθώς πλησιάζει η στιγμή που θα δοθούν απαντήσεις για τα πρόσφατα συμβάντα με τη φέτα.

Ως γνωστόν, παρτίδες τυριού αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που πωλούσε θεσσαλική επιχείρηση ως φέτα ΠΟΠ σε μεγάλη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, βρέθηκαν, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους στη Γερμανία, να περιέχουν αγελαδινό γάλα σε μεγάλες ποσότητες.

Άπαντες περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», καθώς τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά, όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι της αγοράς.

ΕΛΓΟ: «Πολύ σοβαρή υπόθεση, επαρκές το κυρωτικό πλαίσιο»
Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ανώτατο στέλεχος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Ο Οργανισμός έχει ήδη πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες επιτόπιους ελέγχους στην έδρα της υπό έρευνα επιχείρησης στα Τρίκαλα και συνεχίζει να συγκεντρώνει στοιχεία. Όπως μας είπε, σύντομα οι ελεγκτές αναμένεται να εκδώσουν το πόρισμά τους.

Το στέλεχος σημείωσε ότι το υφιστάμενο κυρωτικό πλαίσιο για περιπτώσεις σοβαρών παραπτωμάτων είναι επαρκές και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να απαιτείται κάποια επιπλέον νομοθετική παρέμβαση, ενώ καθοριστικός παράγοντας για το ύψος ενδεχόμενης ποινής θα είναι η διαπίστωση εάν το συμβάν τελέστηκε με δόλο και εν γνώσει του ελεγχόμενου. «Είναι σημαντικό ότι, στην υπό διερεύνηση υπόθεση, η επιχείρηση έχει δεχτεί ότι οι συγκεκριμένες παρτίδες τυριού είναι αλλοιωμένες», πρόσθεσε. Σχετικά με τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων, όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο αρμόδιες επιτροπές του ΥΠΑΑΤ, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, που, αφού λάβουν το πόρισμα του ΕΛΓΟ, θα εισηγηθούν στην ηγεσία του υπουργείου τις προβλεπόμενες από τον νόμο ποινές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, στο κυρωτικό πλαίσιο για περιπτώσεις νοθείας και παραπλάνησης του καταναλωτή, το πιθανό επιβαλλόμενο πρόστιμο για μια επιχείρηση μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της και να της αφαιρεθεί μόνιμα η άδεια παραγωγής ΠΟΠ προϊόντος. Επί της παρούσης, ο ΕΛΓΟ έχει αφαιρέσει προσωρινά την άδεια παραγωγής Φέτας ΠΟΠ της επιχείρησης.

Κίνηση ελιγμού η ίδρυση της «δίδυμης» εταιρείας;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της διοίκησης της θεσσαλικής επιχείρησης να ιδρύσει νέα εταιρεία (όπως προκύπτει και από την καταχώριση στο ΓΕΜΗ), με την επωνυμία «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ». Το αντικείμενο της νέας εταιρείας είναι το ίδιο με της προϋπάρχουσας, που εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Όπως ανέφεραν γνώστες της αγοράς, είναι πιθανή η πρόθεση της επιχείρησης να παρακάμψει με αυτόν τον τρόπο τον περιορισμό της παραγωγής Φέτας ΠΟΠ που της έχει επιβληθεί, καθώς, όπως μας είπαν, η χορήγηση νέας άδειας χρειάζεται ένα διάστημα ενός έως δύο μηνών.

ΥΠΑΑΤ: «Δέσμη μέτρων για προστασία της φέτας»
Τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα τεκταινόμενα, ανήγγειλε, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», δέσμη μέτρων για την προστασία και την πιστοποίηση της ποιότητας της Φέτας ΠΟΠ. Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αναδιάρθρωση των ελέγχων, συνεργασία με τις πρεσβείες για ελέγχους σε διεθνές επίπεδο, συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ψηφιοποίηση του ελέγχου διακίνησης γάλακτος και διενέργεια έκτακτων δειγματοληπτικών ελέγχων σε εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Κοντά στο τελικό πόρισμα η Διεπαγγελματική
Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ», Ιωάννη Βιτάλη, για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις της έρευνας που διεξάγει η Οργάνωση. Όπως διευκρίνισε ο κ. Βιτάλης, το πόρισμα της επιτροπής της Διεπαγγελματικής αναμένεται εντός ολίγων ημερών. «Δημιουργήθηκε μία τριμελής επιτροπή, η οποία απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη διοίκηση της υπό έλεγχο επιχείρησης. Αποτελείται από δύο εκπροσώπους του κλάδου της τυροκόμησης και έναν εκπρόσωπο των παραγωγών, που προεδρεύει αυτής. Διαμορφώσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εστάλη στην εταιρεία, αυτό τελικά απαντήθηκε στις 29/3 αλλά χωρίς να ανταποκρίνεται στην ουσία του θέματος» ανέφερε, ενώ ευχαρίστησε τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και τον ΣΕΒΓΑΠ για τη συνεργασία τους μετά από τη γνωστοποίηση της υπόθεσης.

Ο προεδρεύων της επιτροπής, Δημήτρης Μόσχος, μας πληροφόρησε ότι η «τριμελής» θα επισκεφθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Τρίκαλα, κατόπιν πρόσκλησης της τελευταίας.

Ο κ. Μόσχος, που σημειωτέον διατελεί και υπεύθυνος αιγοπροβατοτροφίας στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που μετέχει στη ΔΟΦ, δήλωσε τα εξής: «Η επιχείρηση αρχικά μίλησε για βιομηχανικό λάθος κατά την παραγωγή του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ζήτημα στη συσκευασία των υπό έλεγχο παρτίδων, κάτι που αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί και να μας τεκμηριωθεί ποια ημερομηνία η εταιρεία ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για το συμβάν, έτσι ώστε να κριθεί εάν υπήρξε δόλος κατά την τέλεση της παράβασης», μας είπε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διεπαγγελματικής, την ερχόμενη εβδομάδα, ή ακόμα και με την ολοκλήρωση της προαναφερθείσας συνάντησης, θα είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής.

Αυστηρές ποινές ζητούν ανταγωνίστριες επιχειρήσεις
Η «ΥΧ» επικοινώνησε με μεγάλες τυροκομικές βιομηχανίες για να καταγράψει το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στις επιχειρήσεις που, από τη μία συνασπίζονται, τασσόμενες κατά οποιασδήποτε παρανομίας, από την άλλη, ωστόσο, ανταγωνίζονται έντονα στην προσπάθεια εύρεσης γάλακτος καθώς οι εξαγωγές φέτας πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Εκπρόσωπος κορυφαίας γαλακτοκομικής βιομηχανίας μας είπε: «Είναι κομβικής σημασίας, αν έχουν τελεστεί αδικήματα, να υπάρξουν οι ανάλογες ποινές και να μην πέσουν στα μαλακά οι παραβάτες. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι την επόμενη μέρα οι περιπτώσεις νοθείας από επιχειρήσεις του κλάδου θα πολλαπλασιαστούν».

Στην «ΥΧ» παραχώρησε δηλώσεις εκπρόσωπος της επιχείρησης «ΚΟΛΙΟΣ»: «Η φέτα είναι ένα εθνικό προϊόν, μείζονος σημασίας για την κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, αλλά και γενικότερα για την οικονομία της χώρας. Η επιχείρησή μας είναι ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων φέτας. Ως εκ τούτου, μας ενδιαφέρει η απόλυτη διασφάλιση και προστασία του προϊόντος.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και ενδεχομένως μέσα από την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΟ-“Δήμητρα” και την ανεξαρτητοποίηση – αυτονομία του κύριου φορέα ελέγχου του γάλακτος, του ΕΛΟΓΑΚ. Θεωρούμε ότι από τότε που ο ΕΛΟΓΑΚ εντάχθηκε στον ΕΛΓΟ υπήρξαν επιπτώσεις σε ελεγκτικό επίπεδο και εν γένει σε επίπεδο προστασίας του προϊόντος. Κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τους μηχανισμούς επιτήρησης και διαφύλαξης του ΠΟΠ αυτού προϊόντος. Πάντως, η αντίδραση του ΕΛΓΟ κατά το πρόσφατο συμβάν ήταν άμεση».

Σε ό, τι αφορά τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στις ζώνες γάλακτος, ο ίδιος μας είπε: «Ο κάθε παραγωγός-μεταποιητής έχει το δικαίωμα να αναζητήσει πρώτη ύλη σε οποιαδήποτε περιοχή από αυτές που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ποιοτική πρώτη ύλη για ΠΟΠ προϊόν, όπως είναι η φέτα. Από εκεί και πέρα, από την παραγωγή της πρώτης ύλης μέχρι τη διάθεσή της στον καταναλωτή θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρότατοι κανόνες».

Πηγή: ypaithros.gr