Στη διαδικασία να επανεξετάσει άμεσα την περίπτωση των 6.000 κτηνοτρόφων που κόπηκαν από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης προ ολίγων ημερών μπαίνουν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μετά από τις πιέσεις από τον κτηνοτροφικό κόσμο, οι οποίες ανακίνησαν τους τοπικούς βουλευτές, αλλά και μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιφόρτισαν με πολιτικό κόστος τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τα δημοσιεύματα της Agrenda και του Agronews, φαίνεται πως δρομολογείται τώρα η πληρωμή των κτηνοτρόφων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πληρωμή πιθανότατα θα γίνει εντός Ιουνίου και όχι τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, καθώς η πίεση είναι μεγάλη και κινητοποίησε ακόμα και το Μαξίμου, το οποίο απαιτεί το ζήτημα να επιληφθεί άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική απόφαση δείχνει να έχει παρθεί µε εντολή πρωθυπουργού και φέρνει τη διαδικασία της αντιστοίχισης των 100 κιλών γάλακτος ανά αιγοπρόβατο πίσω στην αρµοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά. Απλά να σηµειωθεί ότι θα χρειαστεί οι κτηνοτρόφοι να κάνουν διοικητικές πράξεις, για να διορθωθεί το λάθος και να πληρωθούν µε ποσά από 300 µέχρι και 39.000 ευρώ για τον καθένα. Η πλατφόρμα για να συμβεί αυτό αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Αρχικά είχε ακουστεί πως οι τροποποιητικές δηλώσεις θα γίνονταν μετά το καλοκαίρι, με την πρόφαση ότι κοινοτικά κλιμάκια θα επιδίδονταν σε ελέγχους από τις 3 µέχρι τις 27 Ιουνίου, κάτι που θα δυσκόλευε την παράλληλη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ προς την κατεύθυνση της άμεσης εξόφλησης. Το σενάριο αυτό το απορρίπτουν πλέον τα αρμόδια όργανα, λέγοντας ότι ο έλεγχος θα γίνει εξ αποστάσεως και άρα δεν τίθεται ζήτημα να επιβαρύνουν οι Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ρεπορτάζ της Agrenda ανέδειξε ότι η αλλαγή πολιτικής του Οργανισµού Πληρωµών και η απόφαση των ιθυνόντων του φορέα να µεταφερθεί στις πύλες ενεργοποίησης η διαδικασία αντιστοίχισης του παραγόµενου αιγοπρόβειου γάλακτος µε το ζωικό κεφάλαιο του παραγωγού για το έτος 2020 ήταν η αφορμή που φαίνεται πως στοίχισε τη συνδεδεµένη στους 6.000 αιγοπροβατοτρόφους. Το όλο θέµα ξεκίνησε τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, µε ανακοίνωσή του, καλούσε τους αιγοπροβατοτρόφους να προχωρήσουν σε τροποποιητικές δηλώσεις στα ΚΥ∆ για τον αριθµό των ζώων και τις αναµενόµενες ποσότητες γάλακτος µε καταληκτική ηµεροµηνία την 31η Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσµατος διαπιστώθηκε ότι πολλά ΚΥ∆ είτε δεν αξιολόγησαν σωστά την εγκύκλιο του υπουργείου, είτε ενηµέρωσαν λάθος ή δεν ενηµέρωσαν καθόλου τους κτηνοτρόφους για να προβούν στις διοικητικές πράξεις που χρειαζόταν για να πληρωθούν σωστά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες και οι Πύλες που λόγω των γνωστών προβληµάτων µε το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχασαν την πιστοποίηση και δεν µπορούσαν να µπουν στην πλατφόρµα για να κάνουν τις τροποποιήσεις.

Κατά συνέπεια, ο λάθος αυτός χειρισµός στέρησε από τους δικαιούχους 6,5-7 εκατ. ευρώ από τη συνδεδεµένη στα αιγοπρόβατα. Όσοι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν απόκλιση σε ποσοστό µεγαλύτερο του 20% από τη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος, σε σχέση µε τον αριθµό των ζώων τους, κόπηκαν από την ενίσχυση, ενώ από το 2015 µέχρι πέρυσι, όταν υπήρχε τέτοιο θέµα απόκλισης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρµοζε τη λύση της µείωσης του αριθµού των επιλέξιµων ζώων και έτσι ο κτηνοτρόφος πληρωνόταν για λιγότερα µεν ζώα (όσα δηλαδή αντιστοιχούσαν στη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος), χωρίς ωστόσο να χάνει ολόκληρη τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

Καμία ενημέρωση προς τα ΚΥΔ για την συνδεδεμένη αιγοπροβάτων λέει η ΠΕΦΑ
Σε λανθασμένη κατεύθυνση ή εντέχνως ψευδή κινείται σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φορέων ΟΣΔΕ (ΠΕΦΑ), η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα αιγοπρόβατα, που έχει αφήσει έως σήμερα 6000 κτηνοτρόφων απλήρωτους.

Η ανακοίνωση της ΠΕΦΑ
Με αφορμή το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην επίσημη ιστοσελίδα του την Παρασκευή 28/05/2021 θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής :

Θεωρούμε ότι η πληροφόρηση που διακινείται από τον οργανισμό είναι ή σε λανθασμένη κατεύθυνση ή εντέχνως ψευδή. Στις ημερομηνίες που αναφέρονται συγκεκριμένα ουδέποτε έγινε ενημέρωση στα ΚΥΔ σχετικά με την αλλαγή στην διαδικασία πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα από τον οργανισμό.

Το ιστορικό της ενημέρωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ :

12-10-2020 : Στάλθηκε η αρχική εγκύκλιος διοικητικών πράξεων (όπως γίνετε κάθε χρόνο), χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

26-10-2020 : Έγινε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι διοικητικές θα ολοκληρωθούν την 31-01-2021, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

29-10-2020 : Email του Φορέα συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ με την εγκύκλιο των διοικητικών πράξεων, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

08-12-2020 : Ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ με την οποία καλεί τους παραγωγούς να προβούν σε διόρθωση των αιτούμενων ζώων λόγω εσφαλμένης αρχικής εκτίμησης, χωρίς να ενημερωθούν ταυτόχρονα τα πιστοποιημένα ΚΥΔ και ο Φορέας Συντονισμού ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

29-01-2021 : Ανακοίνωση στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΕΠΕ και παράλληλα αποστολή από τον Φορέα Συντονισμού προς τα πιστοποιημένα ΚΥΔ ενημέρωσης σχετικά με την παράταση υποβολής Διοικητικών πράξεων έως τις 15-02-2021, χωρίς καμία οδηγία ή επισήμανση ότι θα αλλάξει η διαδικασία πληρωμής για την συνδεδεμένη ενίσχυση των αιγοπροβάτων και ότι θα πρέπει όλοι οι κτηνοτρόφοι να διορθώσουν την αρχική εκτίμηση αιτήματος για την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Και ενώ το οργανωμένο δίκτυο των πιστοποιημένων ΚΥΔ και ο Φορέας Συντονισμού (όπως και ο ίδιος ο οργανισμός το αναγνωρίζει) θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι με υπηρεσιακό email όπου να επισημαίνετε η διαδικασία, αυτό δεν εστάλη ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα προηγούμενα έτη δεν χρειαζόταν να προβούμε ποτέ σε αυτές τις τροποποιήσεις για την λήψη συνδεδεμένης ενίσχυσης στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα αφού ο Οργανισμός έκανε έλεγχο με άλλες βάσεις δεδομένων και αντλούσε την ποσότητα γάλατος από τον ΕΛΓΟ και την απογραφή από την ΚΒΔ και τροποποιούσε τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για να πληρωθούν χωρίς προβλήματα.

Σε καμία περίπτωση δεν διαφωνούμε με την αλλαγή της διαδικασίας και ορθώς ο οργανισμός θέλει να δημιουργήσει πιο δυναμικά συστήματα πληρωμών από τα οποία θα αποφεύγονται οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αλλά θα έπρεπε το λιγότερο για αυτήν την τόσο σημαντική αλλαγή να ενημερώσει το δίκτυο συνεργατών του (Φορέας συντονισμού και ΚΥΔ)

Σε κάθε περίπτωση την νύφη πληρώνουν 6000 κτηνοτρόφοι πανελλαδικά οι οποίοι μένουν απλήρωτοι από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στον αιγοπροβατοτροφικό τομέα και αντί το δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ να αφορά ανακοίνωση εξεύρεσης λύσης για την άμεση πληρωμή τους ο οργανισμός πετάει την μπάλα στην κερκίδα προσπαθώντας να

αποποιηθεί τις ευθύνες του. Βέβαια καταλαβαίνουμε ότι εκείνη την περίοδο ο οργανισμός ασχολούνταν με θέματα του ποια εταιρεία θα γίνει τεχνικός σύμβουλος και ποιος θα έχει πρόσβαση στην βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ που οδήγησε σε μία αποδιοργάνωση του οργανισμού που ακόμα και σήμερα έξι μήνες μετά δεκάδες χιλιάδες πληρωμές παραμένουν ‘κολλημένες’ στα γραφεία των παραρτημάτων της υπηρεσίας.

Ζητούμε να ανοίξουν άμεσα οι διοικητικές πράξεις και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των 6000 κτηνοτρόφων που παραμένουν απλήρωτοι.

Πηγή: agronews.gr