Με προβληματισμό έγιναν δεκτές από τον αγροτικό κόσμο οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις του ανοιξιάτικου παγετού. Παρά το ενδιαφέρον που έχει η προκαταβολή του 40% τον Ιούλιο, το γεγονός ότι η αποζημίωση περιορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και όχι στο 100% της ζημιάς, δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις. Οι αγρότες κάνουν λόγο για υπαναχώρηση του υπουργού από τα υπεσχημένα και για παραπλάνηση των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, βάσει των όσων δήλωσε ο υπουργός Λιβανός, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει καταβληθεί στους πληγέντες παραγωγούς προκαταβολή 40% ύψους 155 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των ζημιών που προκάλεσε ο ανοιξιάτικος παγετός σε καλλιέργειες της χώρας. Το σύνολο των αποζημιώσεων θα καταβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων, με την ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης να προβαίνει στη λύση της προκαταβολής έπειτα από τις έντονες πιέσεις του αγροτικού κόσμου που προέβη σε κινητοποιήσεις.

Ο οδικός χάρτης των αποζημιώσεων για τον παγετό προβλέπει ότι το ποσό που αναλογεί στους δικαιούχους θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Ωστόσο στην περίπτωση του παγετού και όταν η ζημιά είναι στο 100%, η μείωση βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός διαμορφώνεται στο 30% (100% – 30% Χ 0,88).

Το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση.

«Οδικός χάρτης» αποζημιώσεων για τον παγετό
Πρώτον
, το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το κανονισμό αποζημιώσεων φυτικού κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ζημιές στις καλλιέργειες οι οποίες ευρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Κανένας παραγωγός δεν θα μείνει χωρίς αποζημίωση.

Δεύτερον, θα υπάρξει κάλυψη της αποζημίωσης που θα υπολογιστεί στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας.

Τρίτον, ρυθμίζονται τα θέματα υπερωριών και αμοιβών των τακτικών και εκτάκτων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, με στόχο την ανταμοιβή τους για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους, ώστε να προωθηθεί το ταχύτερο δυνατόν το εκτιμητικό έργο. Ο ΕΛΓΑ έχει προσλάβει περισσότερους από 300 εκτάκτους συμβασιούχους γεωπόνους ώστε να επιταχύνει την εκτίμηση των ζημιών.

Τέταρτον, θα υπάρξει άμεση προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών από τον ΕΛΓΑ μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ποσό που θα καταβληθεί, το οποίο εκτιμάται περίπου στα 155 εκατομμύρια, θα δοθεί στον ΕΛΓΑ μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση κρατικής ενίσχυσης προς τον ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της πολιτικής έγκρισης που είχε αποσπάσει ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών.

Πέμπτον, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση ποσού €3.500.000 ευρώ προς τον ΕΛΓΑ ώστε να μπορέσει να καλύψει τα άμεσα διοικητικά κόστη ώστε να συνεχίσει την εξατομικευμένη και ανά ιδιοκτησία εκτίμηση των ζημιών.

Πηγή: agronews.gr