Περιθώριο για νέο μέτρο απονιτροποίησης, δασικά και 5 προγράμματα – Με έξι προκηρύξεις και µε ερωτηµατικό την Απονιτροποίηση, πορεύεται ο σχεδιασµός των διαχειριστικών αρχών για το ΠΑΑ 2021-2022.

Συγκεκριµένα:

Νέοι Αγρότες: Έχει εκδοθεί η προδηµοσίευση, προϋπολογισµού 420 εκατ. ευρώ. Πρόσκληση αναµένεται τον Σεπτέµβριο.

Σχέδια Βελτίωσης: Γνωστός επισήµως έχει γίνει µόνο ο προϋπολογισµός των 180-200 εκατ. Σχεδιάζεται η προκήρυξη του Οκτωβρίου κυρίως για µικρού προϋπολογισµού έργα.

Βιολογικά: Έχει εκδοθεί η προδηµοσίευση και έχουν αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες οι προσθήκες των νέων καλλιεργητικών οµάδων. Αρµοδίως έχει δηλωθεί, πως ο προϋπολογισµός θα είναι 400 εκατ. και θα αφορά 3ετεις δεσµεύσεις διατήρησης των βιολογικών πρακτικών για αγρότες, κτηνοτρόφους, µελισσοκόµους. Η πρόσκληση αναµένεται Σεπτέµβριο σύµφωνα µε την διεύθυνση Συστηµάτων Ποιότητας του ΥΠΑΑΤ.

∆άσωση Γεωργικών Γαιών: Ανατέθηκε η µελέτη επαναϋπολογισµού της ενίσχυσης έως τις 31 Αυγούστου. Η πρόσκληση αναµένεται τέλη του 2021 ή αρχές του 2022. Ο προϋπολογισµός δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. .

Επιδότηση κόστους πιστοποίησης (Μέτρο 3.1): Kάλυψη 100% των εξόδων πιστοποίησης αγροτών για το σύστηµα AGRO 2, η µελέτη για το ακριβές ποσό της µέγιστης ενίσχυσης θα ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Πρόσκληση αρχές του 2022.

Πρόγραµµα προστασίας της χοιροτροφίας (Μέτρο 5.1.2): Το Μέτρο «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από µεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές» εκχωρήθηκε προς την αρµόδια ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής.Αφορά µόνο χοιροτρόφους και επιδοτεί δαπάνες στο 80% του κόστους, για έξοδα εκσυγχρονισµού στάβλων µε στόχο την πρόληψη ζωονόσων. H προκήρυξη αναµένεται εντός του έτους.

Του Γιώργου Κοντονή

Πηγή: agronews.gr