Σε μια σιωπηλή παράταση υποβολής δηλώσεων για το αγροτικό τιμολόγιο έχει προχωρήσει η ΔΕΗ, με τη νέα καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα Τρίτη. Περί αυτού διαβεβαιώνει το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ τους αγρότες-μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί αγρότες φαίνεται πως έχουν μείνει έξω από τη λίστα των δικαιούχων με το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού στην προηγούμενη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αρκετοί παραγωγοί δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εξαιτίας -όπως ακούγεται- του τρόπου με τον οποίο υπολειτουργούσε η βάση του ΟΣΔΕ το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021.

Εφάπαξ αναδρομικές χρεώσεις

Αντιμέτωποι με νέο γύρο χρεώσεων στο αγροτικό ρεύμα βρίσκονται την περίοδο αυτή χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, όχι μόνο εξαιτίας της μη εμπρόθεσμης υποβολής αιτήσεων αλλά και εξαιτίας άλλων εμπλοκών που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.

Το αίτημα νέας παράτασης στη προθεσμία υποβολής δηλώσεων καταφθάνει πλέον από πολλές μεριές, αφού εν μέσω ιστορικών υψηλών στο κόστος της ενέργειας, αρκετές εκμεταλλεύσεις εγκλωβίζονται τώρα σε νέες πιέσεις. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δυνητικά δικαιούχοι (αγρότες και κτηνοτρόφοι) απορρίπτονται από το σύστημα αν έχει γίνει οποιαδήποτε μεταβολή στο ΑΦΜ της εκμετάλλευσης από το 2014.

Για το ποσοστό αυτό των αγροτών/κτηνοτρόφων αλλά και για την μερίδα αυτών που δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα την αίτηση, θα επιβληθεί χρέωση 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χρέωση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2019, κάτι που σημαίνει ότι όλοι τους θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά των 7,70 ευρώ από τα 9,30 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα.

Όπως μεταφέρει στην Agrenda ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας, ενώ μέχρι σήμερα η ένταξη των αγροτών στις χαμηλές χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού και της γεωργίας γινόταν αυτόματα σε όσους είχαν αγροτικό τιμολόγιο, φέτος η διαδικασία άλλαξε και χρειάστηκε να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση, αιφνιδιάζοντας αρκετούς και αφήνοντας εκτός ακόμα περισσότερους. Πλέον, σε μια εκμετάλλευση με μικρή κατανάλωση στην οποία ο λογαριασμός δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ θα διαμορφωθούν κοντά στα 80 με 85 ευρώ, ενώ στους παραγωγούς θα έρθει μια εφάπαξ επιβάρυνση στον επόμενο λογαριασμό που θα προσεγγίζει τα 900 με 1.000 ευρώ. Οι χρεώσεις σε μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες και αναμένεται ότι θα γίνει ρύθμιση ώστε να μην καταβληθεί ολόκληρο το ποσό με τη μία.

«Η ενημέρωση για την διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων χαρακτηρίζεται ελλιπής από την πλευρά του αρμόδιου φορέα διαχείρισης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό δικαιούχων να μην ενημερωθούν για να υποβάλουν αίτηση» αναφέρουν οι αγρότες από την Ιεράπετρα, ζητώντας νέα παράταση. Σημειωτέων η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Τουλάχιστον 60 ευρώ το στρέμμα το κόστος άρδευσης

Με τα νέα δεδοµένα στο μέτωπο της αγοράς ενέργειας, για να µπορέσει κάποιος να αρδεύσει επαρκώς την καλλιέργειά του, είτε πρόκειται για εκτατικές καλλιέργειες είτε για δέντρα, το κόστος από τα 30-40 ευρώ το στρέµµα που ήταν ως τώρα, θα ξεπεράσει τα 60 ευρώ το στρέµµα, µεσοσταθµικά για τα επιφανειακά ύδατα. Σύμφωνα με υπολογισμούς αγροτών που συνομιλούν με την Agrenda, η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί στις περιπτώσεις των γεωτρήσεων. Τα ποσά που αντικρίζουν είναι «φουσκωµένα», σε σηµείο «παραζάλης» µε κύριο «υπεύθυνο» τη ρήτρα αναπροσαρµογής, που αντιστοιχεί στις περισσότερες περιπτώσεις περίπου το 1/3 της συνολικής χρέωσης. Μάλιστα από την επόμενη αρδευτική περίοδο, αρκετοί ΤΟΕΒ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις των εισφορών που σε αρκετές περιπτώσεις θα προσεγγίσουν ακόμα και τα 40 ευρώ το στρέμμα από τα 28 και 30 ευρώ που χρεώνονται σήμερα οι παραγωγοί, με τους περισσότερους ΤΟΕΒ να προσπαθούν να συγκρατήσουν την αύξηση σε ένα εύρος μεταξύ του ενός και των 4-5 ευρώ το στρέμμα.

Πηγή:www.agronews.gr