Κατά 10 ημέρες παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με τις πληροφορίες να θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρά στην επίσημη ανακοίνωση της παράτασης την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου.

Μέχρι την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, οι αιτήσεις Νέων Αγροτών ανέρχονταν στις 18.193, εκ των οποίων οι 4.735 έχουν οριστικοποιηθεί, με τη διαδικασία να έληγε κανονικά αύριο Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου.
Σκοπός αυτής της ολιγοήμερης παράτασης είναι να οριστικοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις σε πρόχειρη μορφή. Με αυτόν τον τρόπο και το ΥΠΑΑΤ δεν μένει πίσω στο χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει, αλλά και εξυπηρετούνται όσοι έχουν μπει στη διαδικασία αίτησης αλλά δεν προλαβαίνουν λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Εν αναμονή παράτασης Νέων Αγροτών, 4.735 οι οριστικοποιήσεις
Τις 18.193 έχουν φτάσεις οι αιτήσεις Νέων Αγροτών εκ των οποίων οι 4.735 έχουν οριστικοποιηθεί, με τη διαδικασία να λήγει αύριο Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πηγές, οι διαχειριστικές αρχές αυτή την ώρα συνεδριάζουν για το θέμα της παράτασης των οριστικοποιήσεων.

Πιο πιθανό είναι, εφόσον προχωρήσει η παράταση, αυτή να είναι για λίγες ημέρες, ώστε τουλάχιστον να οριστικοποιηθούν χωρίς προβλήματα οι ήδη υποβεβλημένες αιτήσεις σε πρόχειρη μορφή. Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν υπάρξει αιτήματα μεταξύ άλλων και από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ για παράταση της διαδικασίας για ένα μήνα, λόγω καθώς όπως υποστηρίζεται παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις κατά την έκδοση των πιστοποιητικών νεοεισερχόμενων του ΜΑΕΕ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων.

Σημειώνεται εδώ πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών υπολογίζονται γύρω στις 11.000, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέλει μετά να τρέξει με ταχύτητα τις αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, πρόθεση των αρχών είναι η πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη.

Μέχρι στιγμής πάντως, έχουν υπάρξει αιτήματα μεταξύ άλλων και από πλευράς ΓΕΩΤΕΕ για παράταση της διαδικασίας για ένα μήνα, λόγω καθώς όπως υποστηρίζεται παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις κατά την έκδοση των πιστοποιητικών νεοεισερχόμενων του ΜΑΕΕ. Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως το σχετικό Πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων.

Σημειώνεται εδώ πως οι εντάξεις στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών υπολογίζονται γύρω στις 11.000, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέλει μετά να τρέξει με ταχύτητα τις αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσει στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης. Επιπλέον, πρόθεση των αρχών είναι η πρώτη δόση του πριμ πρώτης εγκατάστασης να πληρωθεί στους δικαιούχους μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εισήγηση παράτασης στους Νέους Αγρότες από τις διαχειριστικές που περιμένει την έγκριση του Λιβανού
Μέχρι την ερχόµενη Τρίτη, 14 ∆εκεµβρίου και ώρα µία το µεσηµέρι θα µπορούν να οριστικοποιούνται αιτήσεις ένταξης στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών, µε τη µονάδα Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ να έχει προτείνει ήδη παράταση της προθεσµίας η οποία πρέπει όµως να εγκριθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται η προθεσµία να µετακινηθεί κατά τουλάχιστον 10 ηµέρες, λόγω αργοπορίας στο άνοιγµα του συστήµατος για οριστικοποίηση των αιτήσεων, ωστόσο μένει το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να κλειδώσει και επίσημα η παράταση. Σηµειώνεται πως µέχρι στιγµής στο σύστηµα των αιτήσεων φαίνονται 17.307 φάκελοι, εκ των οποίων μόλις οι 1.552 έχουν οριστικοποιηθεί.

Παράταση των αιτήσεων και μάλιστα για ένα µήνα υπενθυμίζεται ότι έχει ζητήσει το ΓΕΩΤΕΕ. Όπως επισηµαίνει µε επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ παρουσιάστηκαν προβλήµατα κατά την έκδοση των πιστοποιητικών του ΜΑΕΕ, ενώ, το σχετικό Πληροφοριακό σύστηµα (ΠΣΚΕ) καθυστέρησε να δώσει τη δυνατότητα οριστικοποίησης των αιτήσεων, µε αποτέλεσµα το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στην πραγµατικότητα να µην είναι ούτε καν ένας µήνας.

Να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει η δέσµευση της πολιτείας για γρήγορη αξιολόγηση από τις περιφερειακές αρχές των αιτήσεων ώστε οι Νέοι Αγρότες να έχουν λάβει την α’ δόση (70% του ποσού) έως την Άνοιξη του 2022. Η γρήγορη αξιολόγηση των φακέλων κρίνεται απαραίτητη ώστε να µπορέσουν να κάνουν φάκελο και στα καινούργια Σχέδια Βελτίωσης, τα οποία αναμένεται να προκηρυχθούν την άνοιξη.

Ενδιαφέρον έχει και το ενδεχόμενο οι διαχειριστικές αρχές να προχωρήσουν σε υπερδέσµευση χρηµάτων για την ένταξη περισσότερων Νέων Αγροτών, µε κονδύλια τα οποία όµως πρέπει να προέλθουν από το µπάτζετ της µεταβατικής περιόδου 2021-2022. Τουλάχιστον αυτό ακούγεται σε κύκλους παραγόντων που έχουν καλή εικόνα των διεργασιών γύρω από το ΠΑΑ.

Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να µετακινηθούν ποσά από την µία Περιφέρεια στην άλλη, εφόσον υπάρξει περίπτωση µη απορρόφησης χρηµάτων σε κάποιες περιοχές. Φυσικά, τα πάντα θα κριθούν στη µοριοδότηση.

Πηγή:www.agronews.gr