Υπό το βάρος του κόστους λιγοστεύουν οι επιλογές στις µεγάλες καλλιέργειες

Τοίχο – τοίχο φαίνεται να προχωρούν οι φετινές επιλογές στις εαρινές καλλιέργειες, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο κριτήριο των παραγωγών είναι η συγκράτηση των δαπανών και ο µετριασµός του ρίσκου. Είναι φυσικό αυτή η θεώρηση να βάζει σε δεύτερη µοίρα την αύξηση των αποδόσεων και τις υψηλές προσδοκίες για κέρδη.

Με µια πρώτη µατιά, οι συνθήκες µεγάλης αβεβαιότητας µέσα στις οποίες ξεκινάει η περίοδος των εαρινών σπορών, φαίνεται να φρενάρει σοβαρά καλλιέργειες µεγάλων απαιτήσεων, όπως είναι η βιοµηχανική ντοµάτα και να ενισχύει σε σηµαντικό βαθµό επιλογές που συµβάλουν στον θρεπτικό εµπλουτισµό των αγροκτηµάτων και προσφέρονται ως εναλλακτικές αµειψισποράς µε άλλες καλλιέργειες.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες πεδινές περιοχές έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις που φιλοξενούν χειµερινά φυλλώδη λαχανικά και κυρίως σπανάκι, προϊόντα τα οποία απορροφά η βιοµηχανία κατεψυγµένων λαχανικών, βελτιώνει συνεχώς τη θέση της στο καλάθι των εαρινών καλλιεργειών η επιλογή των βρώσιµων οσπρίων (ρεβίθι, φασόλι, φακή) τα οποία και καλή υποδοχή φαίνεται να έχουν στην αγορά και στον εµπλουτισµό των χωραφιών συµβάλλουν.

Ανεξαρτήτως πάντως όλων των παραπάνω, βασιλιάς των εαρινών αναµένεται να είναι για µια ακόµα χρονιά το βαµβάκι. Η τιµή του βαµβακιού έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές τον τελευταίο χρόνο και µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δύσκολα θα χάσει τα σηµερινά επίπεδα τιµών µέχρι τα τέλη της χρονιάς. Η δυναµική της αγοράς βάµβακος αποτυπώνεται τόσο στα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 2022 (ΝΥ) όσο και στις πρώτες προπωλήσεις συσπόρου από τους παραγωγούς προς τις εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις. Σηµειωτέον ότι παράλληλα µε την ελλειµµατική εικόνα στην αγορά βάµβακος διεθνώς, οι τιµές του προϊόντος ευνοούνται τόσο από την άνοδο του πετρελαίου, εποµένως και των συνθετικών υλών, όσο και από τη µεγάλη ζήτηση που έχει η βαµβακόπιτα (ζωοτροφή).

Το καλαµπόκι σαφέστατα και έχει ευνοηθεί από την εξέλιξη της αγοράς του προϊόντος τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι µάλλον µεγάλες απαιτήσεις του προϊόντος σε εισροές (λίπανση, φυτοπροστασία κ.ά.) και ιδιαίτερα σε νερό (ρεύµα), κάνουν την επιλογή του λιγότερο προσιτή υπό τις παρούσες συνθήκες. Άλλωστε, η µεγάλη έκταση που έχει καταλάβει ήδη το σκληρό σιτάρι στις µεγάλες πεδιάδες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ισχυρή περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας καλαµποκιού. Αυτό βέβαια σηµαίνει ότι δεδοµένης της ζήτησης από την εγχώρια κτηνοτροφία και των περιορισµένων εισαγωγών από χώρες των Βαλκανίων, οι τιµές του καλαµποκιού θα συνεχίσουν να κινούνται στην πάνω πλευρά της καµπύλης.

Πηγή: agronews.gr