Περί τα τέλη Μαρτίου θα καταβληθούν η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σίτο, η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, η εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα της περσινής χρονιάς, καθώς κι άλλες ενισχύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ, ενώ στο τέλος Απριλίου οι δικαιούχοι του 2018 και 2020 για τα προγράμματα «μακροχρόνιας παύσης γαιών» και «δάσωσης γαιών», αντίστοιχα.

Για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού κ. Δημήτρη Μελά, βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος του μετέφερε τις διαμαρτυρίες των παραγωγών για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων στους αγρότες, που έχουν ανάγκη την ρευστότητα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον.

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των πληρωμών άμεσων ενισχύσεων μίλησε πρόσφατα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν δρομολογηθεί οι πληρωμές για το διάστημα εντός του επόμενου 20ήμερου, κάτι που έρχεται σε αντιστοιχεία και με το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο Μάρτιο επίσης θα κάνει πληρωμές σε εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, Πράσινης ενίσχυσης, Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας καθώς και για μια σειρά συνδεδεμένα καθεστώτα, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.
Ρεπορτάζ της Agrenda αναφέρει ότι η πληρωμή αυτή δρομολογείται για πριν την Παρασκευή 25 Μαρτίου. Στην περίπτωση του καλού σεναρίου η πληρωµή αυτή θα µπορούσε να γίνει µέχρι την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ενώ στη χειρότερη θα έχει ολοκληρωθεί µέχρι την Πέµπτη 24 του µήνα, παραµονή της Εθνικής εορτής. Σε κάθε περίπτωση η πληρωµή αυτή αναµένεται να αφορά ένα ποσό της τάξης των 230 µε 240 εκατ. ευρώ. Το ζητούµενο είναι ότι ακόµα δεν έχουν εκδοθεί καν οι σχετικές αποφάσεις που ορίζουν το ύψος των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ από την συνάντηση Μελά-Κελλά

«Η πληρωμή των δικαιούχων για το 2018, από το πρόγραμμα “Μακροχρόνιας Παύσης Γαιών” και για το 2020, από το πρόγραμμα “Δάσωσης Γαιών (ακακίες)”, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου του 2022.

Οι όποιες καθυστερήσεις, σημειώθηκαν λόγω των αυξημένων ελέγχων και επανεξέτασης ενστάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ της πληρωμής προκαταβολής (Οκτώβριο) και της εκκαθάρισης της ενιαίας ενίσχυσης, τον Δεκέμβριο του 2021».

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς, στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, που του μετέφερε τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των παραγωγών, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στην οποία αναλύθηκαν εκκρεμή ζητήματα, αναφορικά με τις πληρωμές του Οργανισμού.

Ο κ. Μελάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού για το άμεσο χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε πως “περί τα τέλη Μαρτίου θα καταβληθούν η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σίτο, η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, η εξόφληση υπολοίπων από γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα της περσινής χρονιάς, μετά και την έκδοση των αποφάσεων µε την έγκριση πίστωσης 15 εκ. ευρώ για τη Νιτρορύπανση καθώς κι άλλες ενισχύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ” .

Αναγκαία η ρευστότητα των παραγωγών

Ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ “την ανάγκη άμεσης τακτοποίησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων προς τους παραγωγούς, που έχουν ανάγκη την ρευστότητα, ιδιαίτερα τούτη την περίοδο, στην οποία έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται οι σπορές των εαρινών καλλιεργειών και καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής”.

Πηγή:www.agronews.gr