Με τον αριθμό των αιτήσεων να διαμορφώνεται στις 46.730, «υπέρβαρο» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το ενδιαφέρον των αγροτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας.

Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι πιθανότητες να ενταχθούν στις δύο νέες δράσεις (11.1.1 και 11.1.2) τις οποίες αφορά η τελευταία προκήρυξη θα έχουν τελικά μόνο οι Νέοι Αγρότες και μάλιστα όσοι εξ αυτών έχουν δηλώσει το σύνολο της εκμετάλλευσής τους στα βιολογικά, καθώς και οι επαγγελματίες αγρότες που συμμετέχουν σε αντίστοιχα συλλογικά σχήματα. Εκ των 46.730 αιτήσεων, οι 9.700 προέρχονται από τους παλιούς των βιολογικών.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με την προκήρυξη, ολοκληρώνεται την Πέμπτη 31 Μαρτίου.
Προς το παρόν δεν μπορούν να υπάρξουν σαφείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των αιτούντων που θα γίνουν αποδεκτοί, παρά τον μεγάλο προϋπολογισμό της εν λόγω πρόσκλησης. Μια πρώτη τάξη μεγέθους µπορεί ίσως να δώσει το γεγονός ότι για 3ετής δεσµεύσεις, µε κονδύλια 50 εκατ. ευρώ είχαν χωρέσει 2.300 δικαιούχοι ως εκ τούτου µε 420 εκατ. ευρώ, µπορούν να µπουν γύρω στους 22.000. Ωστόσο, εδώ υπάρχει µία βασική διαφορά. Οι προκηρύξεις και τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί µε βάση τον κλάδο, δηλαδή άλλα ποσά και πίνακες δικαιούχων θα υπάρχει για αροτραίες, άλλα για κηπευτικά-δέντρα. Κτηνοτρόφοι και µελισσοκόµοι εντάσσονται στις αντίστοιχες δικές τους προκηρύξεις. Αρχικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτίµησε πως από το πρόγραµµα θα µπορούν να εξυπηρετηθούν γύρω στους 85.000 δικαιούχους, αριθµός τεράστιος σε σχέση µε τις δυνατότητες του προγράµµατος.

Υπενθυµίζεται πως τα κριτήρια µοριοδότησης χωρίζονται ανά δράση και ανά προκήρυξη.
Η ∆ράση 11.1.1 για αγροτεµάχια που δεν περιλαµβάνονται σε σύµβαση µε Οργανισµό Πιστοποίησης. Εδώ απόλυτη προτεραιότητα θα έχουν νέοι αγρότες έως 40 ετών, οι έχοντες αγροτεµάχια άνω των 100 στρµ. σε ορεινές περιοχές ή περιοχές µε φυσικά µειονεκτήµατα και όσοι βάζουν το σύνολο της εκµετάλλευσή τους στη δράση. Η ∆ράση 11.1.2 αφορά όσα αγροτεµάχια περιλαµβάνονται σε ενεργή σύµβαση µε εγκεκριµένο Οργανισµό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων η οποία έχει συναφθεί µέχρι και την 31/12/2020. Σε αυτήν την περίπτωση προκρίνονται οι αιτήσεις κατ’ επάγγελµα αγροτών που είναι µέλη συλλογικών οργανώσεων και όσων δραστηριοποιούνται στη βιολογική παραγωγή για µία 5ετία και πάνω.

Οι επιλέξιµες καλλιέργειες είναι:

Αροτραίες: Κτηνοτροφικό και βρώσιµο καλαµπόκι, Χειµερινά σιτηρά, Ρύζι, Μηδική, Κτηνοτροφικά Ψυχανθή, Όσπρια, Βαµβάκι, Λινάρι, Ελαιοκράµβη, Ηλίανθος, Σόργο, Αρωµατικά φυτά, Καπνός

Πολυετείς – δενδρώδεις – θάµνοι: Ελιές, Σταφίδες, Επιτραπέζια σταφύλα, Σταφύλια οινοποιήσιµα, Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Εσπεριδοειδή, Ρόδι, Ακτινίδιο, Σύκο, Μικρόκαρπες/∆άσους (goji berry, blueberry, raspberry κ.α.), Αβοκάντο, Ακρόδρυα.

Κηπευτικά: Φυλλώδη Λαχανικά, Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο, Πατάτα, Αγκινάρα, Φασολάκια υπαίθρια και θερµοκηπίου, Φασολάκια θερµοκηπίου, Αρακάς (χλωρός), Κουκιά (χλωρά), Μπάµια (λοβός), Καρπούζι υπαίθριο, Καρπούζι θερµοκηπίου, Πεπόνι υπαίθριο και θερµοκηπίου, φράουλα υπαίθρια και θερµοκηπίου, Αγγούρι υπαίθριο και θερµοκηπίου, Γλυκοπατάτα, Τοµάτα υπαίθρια και θερµοκηπίου, Αρωµατικά κουζίνας (Μάραθος, Άνηθος, Σέλινο, Μαϊντανός, Ρίγανη κ.λπ.), Άγρια Λαχανευόµενα (Ραδίκι, Σέσκουλο, Βλίτα, Σπανάκι, Σταµναγκάθι κ.λπ.), Πιπεριά υπαίθρια και θερµοκηπίου, Μελιτζάνα υπαίθρια και θερµοκηπίου.

Πηγή:www.agronews.gr