Έπεται άμεσα η καταβολή περισσότερων από 100 εκατ. ευρώ σε πληγέντες παραγωγούς σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρώτη πίστωση θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τις πρώτες μέρες του Μαϊου.

Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε στις 7 Απριλίου ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από μία επίπονη διετία αντιμετώπισης των συνεπειών ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο «Ιανός», ο «Παγετός Άνοιξης 2021», οι Χαλαζοπτώσεις και οι «Πυρκαγιές Αυγούστου 2021».

Όπως αναφέρει ο Aνδρέας Λυκουρέντζος σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, «Με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά αλλά και τη γενναιόδωρη και νόμιμη χρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α. από την Κυβέρνηση, κατεβλήθησαν ήδη 650 εκατ. ευρώ στους αγρότες μας, σε αποζημιώσεις εντός της περιόδου 2020-2022 και αναμένεται να καταβληθούν άμεσα περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Συνεχίζουμε με ακλόνητη πίστη στις αρχές και τις αξίες μας και έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία».

Ποσό 52 εκατ. στα ταμεία ΕΛΓΑ για επικείμενες αποζημιώσεις αγροτών
Mε απόφαση Ανδρέα Λυκουρέντζου, αναρτημένη στη Διαύγεια, δεσμεύτηκε ποσό συνολικού ύψους 52.156.705,78 ευρώ για τη καταβολή αποζημιώσεων σε παραγωγούς.

Σύμφωνα με την απόφαση A/A 206 δημοσιευμένη στις 7 Απριλίου , εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους πενήντα δύο εκατομμύρια εκατόν πενήντα έξι χιλιάδες επτακόσια πέντε ευρώ και εβδομήντα οκτώ λεπτά (52.156.705,78 ευρώ) για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του(ης) 67.01.000 Ασφαλιστικές αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. φυτικού τομέα του οικονομικού έτους 2022 για «Ασφαλιστικές αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. φυτικού τομέα».

Ο σχετικός έλεγχος για την εγκυρότητα του δαπανώμενου ποσού έγινε από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικού και την κατοχύρωση της δαπάνης υπογράφει η Προϊστάμενη Φ. Παπαποστόλου.

Άμεσα αποζημιώσεις στα πρωιμάνθη, μήλα και κεράσια που χτυπήθηκαν από παγετό το 2021
Μέσω επιστολής, ο ΑΣ Δήμου Αμυνταίου απαιτεί την άμεση καταβολή αποζημίωσης στα πρωιμάνθη, μήλα και κεράσια για αγρότες που έχουν δηλώσει ζημιά από παγετό το 2021, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδέας Λυκουρέντζος.

Η σχετική ανακοίνωση του ΑΣ Δήμου Αμυνταίου:
«Κύριε Πρόεδρε (Ανδρέα Λυκουρέντζο),

Το προηγούμενο διάστημα, εσείς αλλά και ο Υφυπουργός, κύριος Σκυλακάκης Θεόδωρος, έχετε δεσμευτεί για την αποζημίωση στα πρωιμανθη, μήλα και κεράσια. Έχουμε μπει στον Απρίλιο μήνα, και οι καλλιεργητικές φροντίδες στα κτήματα κερασιάς και μηλιάς, είναι στο μέγιστο. Οι αγρότες που έχουν δηλώσει παγετό το 2021 στα πρωιμανθη, μήλα και κεράσια, δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί. Είναι αδύνατον, σήμερα να μπορούν να υποστηρίξουν στα κτήματα τους, όλες αυτές τις δαπάνες που απαιτούνται.

Παρακαλούμε, άμεσα, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να πληρωθούν οι αποζημιώσεις, το ταχύτερο δυνατό.

Ευχαριστούμε εκ των πρότερων για τις ενέργειες σας,

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ»

Πηγή:www.agronews.gr