Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών 2021, γεγονός που ανεβάζει το τελικό ύψος των δικαιούχων στους περίπου 14.500, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου περιοδεύει.

Πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς θα μοιραστούν αυτά τα έξτρα κονδύλια ανά Περιφέρεια, καθώς έχουν γίνει συνολικά 17.488 αιτήσεις, με αιτούμενο ποσό στήριξης τα 628 εκατ. ευρώ. Βέβαια αναμένονται και αρκετές απορρίψεις από το πρόγραμμα λόγω του γνωστού ζητήματος των χαμηλής κάλυψης και ως εκ τούτου, με αυτά τα επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, η τελική ζήτηση θα καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Από κει και πέρα, ύστερα από σύσκεψη που είχε στην Περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, τους βουλευτές του Νομού, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μάξιμο Σενετάκη και εκπροσώπους παραγωγών και συνεταιρισμών της περιοχής, ο Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ποσό που αναλογεί στο πρόγραμμα θα αυξηθεί κατά 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φτάσει τα 520 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για την Κρήτη ο υπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε:
«Έχουν γίνει 2.600 αιτήσεις στο νησί. Είναι η περιφέρεια με τις περισσότερες αιτήσεις αναλογικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός των αιτήσεων των νέων αγροτών θα γίνει δεκτός».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, αλιείας και μελισσοκομίας και τα προβλήματα που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση σε σχέση με την εξωγενή αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων στο Ρέθυμνο, ο υπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν συντομότερα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν τα αιγοπρόβατα, ενώ αναμένεται άμεσα και η ολοκλήρωση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για την Κρήτη. Έδωσε έμφαση στη στήριξη της κτηνοτροφίας και συμπλήρωσε αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να είναι δίπλα στους παραγωγούς.

Ο Γιώργος Γεωργαντάς επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας δεν υφίσταται, ενώ όσον αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σημείωσε ότι αντιμετωπίζονται μέσα από την πλατφόρμα για την δήλωση των αποθεμάτων, υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να αισχροκερδίσουν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η σχετική ανακοίνωση του Γιώργου Γεωργαντά για την περιοδεία στην Κρήτη διαθέσιμη εδώ

Πηγή:www.agronews.gr