Για τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου δροµολογούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού την πληρωµή των συνδεδεµένων στα ζωικά. Η ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα λίγο κάτω από τα 10,50 ευρώ το ζώο. Μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, οι σχετικές αποφάσεις που ορίζουν το ύψος της ενίσχυσης δεν είχαν ακόμα αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης καθορίζεται με ΦΕΚ για το έτος ενίσχυσης 2021:

  • στον τομέα της σηροτροφίας στο ποσό των 308 ευρώ ανά κουτί
  • στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος στα 10,22 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο
  • στον τομέα του βόειου κρέατος στο ποσό των 131,4 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο
  • στον τομέα βιομηχανικής τομάτας στα 61,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • στον τομέα των σπόρων σποράς στα 35,89 ευρώ ανά στρέμμα
  • στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση στα 62 ευρώ το στρέμμα

Μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, οι σχετικές αποφάσεις που ορίζουν το ύψος της ενίσχυσης δεν είχαν ακόμα αναρτηθεί στη Διαύγεια. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, θα πιστωθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο γάλα και 33 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση στα βοοειδή. Στα βοοειδή η συνδεδεμένη ακούγεται ότι θα είναι μικρότερη κατά σχεδόν 10 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι. Θα κυμανθεί δηλαδή περί τα 131 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο και αφορά περίπου 8.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πληρωμή αυτή πιθανόν να περιλαμβάνονται και κάποιες ακόμα συνδεδεμένες φυτικής παραγωγής -στις όποιες έχουν γίνει οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι- με πιο πιθανή την πληρωμή της συνδεδεμένης στη βιομηχανική ντομάτα. Συνολικά θα πιστωθούν λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ, βάσει εξαγγελιών από επίσημα χείλη το προηγούμενο διάστημα, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να αφορά και στην πίστωση των νιτρικών μαζί με κάποια λίγα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο Κρήτης, το περασμένο Σάββατο 16 Απριλίου, «θα καταβληθούν 101 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα δίδονταν στο τέλος Μαΐου για το γάλα και για το βόειο κρέας». Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις συνδεδεμένες στα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, στην ίδια πληρωμή θα περιλαμβάνεται και η πρώτη εκκαθάριση της πρώτης πρόσκλησης για τη Νιτρορύπανση, δεδομένου ότι από τον περασμένο μήνα είχε εγκριθεί η δέσμευση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα.

Πηγή:www.agronews.gr