Αναθεώρηση συνδεδεμένων 2023 με βιομηχανική ντομάτα και μήλα βάσει Γεωργαντά

Μηλοειδή και βιοµηχανική ντοµάτα θα συνεχίσουν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση το 2023, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σε επικοινωνία του µε τον βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστο Κέλλα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα που οδεύουν προς απένταξη, δηλαδή πορτοκάλια, ροδάκινα, σπαράγγια, ζαχαρότευτλα, κορινθιακή σταφίδα, καρποί µε κέλυφος, ο κ. Γεωργαντάς δεν έδωσε κάποιο άλλο στοιχείο. Σηµειώνεται εδώ πως είναι απαίτηση της Κοµισιόν να αναθεωρηθεί η λίστα συνδεδεµένων που εστάλη προς έγκριση στις αρχές Ιανουαρίου. Μάλιστα η χώρα µας έχει δεσµευθεί µε γραπτή της απάντηση να προχωρήσει σε σχετικές αλλαγές τόσο στον αριθµό των συνδεδεµένων όσο και στα ποσά που προβλέπονται. Υπενθυµίζεται πως στην επικαιροποιηµένη λίστα συνδεδεµένων που βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται το καλαµπόκι µε την ενίσχυση να ορίζεται πάνω από τα 60 ευρώ το στρέµµα.

Στις 20 Ιουνίου οι ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραµµα έγκρισης του ελληνικού σχεδίου
Στις 20 Ιουνίου στα Χανιά είναι προγραµµατισµένη η 11η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγµατεύσεων για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα, ∆ηµήτρη Παπαγιαννίδη, η ΕΕ προτίθεται να προχωρήσει στην έγκριση όλων µαζί των σχεδίων, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη χώρα µας, καθώς όπως υποστηρίζει το ελληνικό σχέδιο βρίσκεται σε καλό επίπεδο από άποψη προετοιµασίας, και θα πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν το φθινόπωρο.

Πριν µπουν οι σπαρτικές το φθινόπωρο θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες το στρατηγικό σχέδιο
Οι αγρότες που θα µπουν φέτος σε φθινοπωρινές σπορές θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν πριν βάλουν τη σπαρτική τουλάχιστον τους όρους των συνδεδεµένων ενισχύσεων (π.χ κιλά πιστοποιηµένου σπόρου σε σιτάρι, κριθάρι) και τις δεσµεύσεις που θα έχουν στα πλαίσια της βασικής ενίσχυσης 2023 αλλά και τις δράσεις που µπορούν να εκµεταλλευτούν στα πλαίσιο του νέου πρασινίσµατος. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ πάντως, ακόµα οι πολιτικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί γιατον τελικό κατάλογο των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Πηγή: agronews.gr