Ιούλιο και αμέσως μετά το ΟΣΔΕ αγροτικό πετρέλαιο λέει ο Βεσυρόπουλος

Έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για την προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες, με τις τελευταίες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda που έκανε λόγο για μια γενναία πίστωση τον Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, με αφορμή εκδήλωση της ΕΘΕΑΣ το περασμένο Σάββατο 4 Ιουνίου στη Βέροια, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβληθεί μια προκαταβολή στους δικαιούχους αγρότες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει στο Agronews ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, όλα δείχνουν ότι η προκαταβολή θα γίνει εντός του καλοκαιριού, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο υφυπουργός στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να καταλήγει στην απόφαση επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, προκειµένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων εν µέσω των θερινών εργασιών στα χωράφια. Για το εν λόγω µέτρο, στα κρατικά ταµεία υπάρχουν 60 εκατ. ευρώ, από εθνικούς πόρους, µεγάλο µέρος των οποίων θα κατανεµηθεί στους δικαιούχους µέσα στο καλοκαίρι.

Η εκκαθάριση προγραµµατίζεται για τον προσεχή Νοέµβριο, χρονικό ορίζοντα τον οποίο έθετε η σχετική τροπολογία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε τον περασµένο Μάρτιο. Ενδέχεται µαζί µε την εκκαθάριση να υπάρξει και µια συµπληρωµατική πληρωµή, εφόσον τελικά αυξηθεί το αρχικό µπάτζετ των 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εξειδίκευσε σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, θεσπίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Ο μηδενικός αυτός συντελεστής θα χορηγηθεί με τη μορφή επιστροφής του ποσού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata)

Πηγή: agronews.gr