Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μια παράταση λίγων ημερών στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, μιας και οι τεχνικές δυσκολίες μέχρι την προσαρμογή της βάσης δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος και την εξοικείωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με τη νέα εφαρμογή, χάθηκε κάποιος χρόνος.

Οι πρώτοι που πιέζουν για την παράταση της προθεσμίας είναι τα λεγόμενα μεγάλα ΚΥΔ με τις πολλές χιλιάδες δηλώσεις, που δυσκολεύονται, όπως είναι φυσικό, να ανταποκριθούν με ευχέρεια στον όγκο δουλειάς που έχουν να εκπληρώσουν.

Σημειωτέον ότι τις τελευταίες ημέρες ήδη τα εν λόγω Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, εκτός από το άνοιγμα κωδικών, δεσμεύουν πρωτόκολλο υποβολής των δηλώσεων, έτσι ώστε να έχουν στη συνέχεια κάποιο χρόνο για την ολοκλήρωση.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι με τα νέα δεδομένα, η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλου κατάθεσης έχει δυσκολέψει – και καλώς βέβαια- κάτι που σημαίνει ότι και πάλι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για την περαιτέρω επεξεργασία των δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων παραγωγοί, προσέρχονται μαζικά τις τελευταίες ημέρες στα ΚΥΔ, δημιουργώντας συνωστισμό και αναστάτωση.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με τις αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων, μια διαδικασία η οποία άνοιξε -τουλάχιστον με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου- μόλις το απόγευμα της Τετάρτης και για την οποία δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις μεταβιβάσεις έχει ως ακολούθως:

«Τίθεται από σήμερα Τετάρτη το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε λειτουργία, η εφαρμογή, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις μεταβιβάσεων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Για το τρέχον έτος, 2022, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης ορίζεται η 25/07/2022. Η τροποποίηση οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης θα γίνεται δεκτή, εφόσον υποβληθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή έως την 1η Αυγούστου 2022. Θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Πηγή:www.agronews.gr