Αρχές Αυγούστου, το αργότερο, θα πιστωθεί στους δικαιούχους αγρότες η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου, σύµφωνα µε τις πρωθυπουργικές δεσµεύσεις, ενώ την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουν την πληρωµή να αφορά σε µια γενναία προκαταβολή, την οποία θα διαδεχθεί µια αντίστοιχου ύψους πληρωµή τον προσεχή Νοέµβριο.

Περί τα 50 εκατ. ευρώ προκαταβολή μέχρι τον Αύγουστο και άλλα τόσα εκκαθάριση ως το Φθινόπωρο στο σχέδιο για αγροτικό πετρέλαιο

Τα συνολικά χρήµατα που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισµό για την πληρωµή του Αυγούστου, ανέρχονται σε περίπου 40 µε 50 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda από το γραφείο του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά. Ολόκληρο το κονδύλι που έχει εγκριθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό για το µέτρο επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Το εξατοµικευµένο ποσό της ενίσχυσης θα υπολογιστεί µε βάση τα στρέµµατα που είχαν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε του 2021, µε την πλατφόρµα για τις ενισχύσεις να ανοίγει µέσα στον Ιούλιο, σύµφωνα µε την εξειδίκευση του µέτρου που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς. Η πλατφόρµα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των κατ’ επάγγελµα αγροτών, δικαιούχων της επιστροφής, θα τρέξει µέσω της ΑΑ∆Ε, ενώ προϋπόθεση για την καταβολή της πίστωσης είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε και το 2022.

Την επίσπευση της προκαταβολής, η οποία θα αφορά στη χρήση πετρελαίου βάσει τιµολογίων που εκδόθηκαν µέσα στο πρώτο εξάµηνο του έτους, συζήτησαν κεκλεισµένων των θυρών την προηγούµενη ∆ευτέρα 20 Ιουνίου στο Μαξίµου ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά. Την αµέσως επόµενη ηµέρα, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συµβούλιο, ο πρωθυπουργός, ήρθε να επιβεβαιώσει το θέµα που είχε ήδη από τον περασµένο Μάιο ανακινήσει η Agrenda.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο πακέτο µέτρων που ανακοινώθηκε για όλους τους πολίτες αναφορικά µε τις επιδοτήσεις στα καύσιµα, αφορά και τους αγρότες, οι οποίοι επίσης είναι δικαιούχοι του µέτρου έκπτωσης 15 λεπτών στην αντλία για το ντίζελ.