Εξαγγελία Γεωργαντά από Καρδίτσα για 110 εκατ. ευρώ έκτακτες ενισχύσεις

Άμεσα 110 εκατ. από ενωσιακούς πόρους θα διατεθούν για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή της Καρδίτσας, με τη μερίδα του λέοντος των πόρων να κατευθύνονται στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Αν και ο υπουργός δεν προχώρησε σε εξειδίκευση των μέτρων και ειδικά στην κατανομή του συνολικού ποσού των 110 εκατ. ευρώ, είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των κοινοτικών κονδυλίων θα κατευθυνθούν προς τους κτηνοτρόφους μέσω του Μέτρου 21.

Από το ποσό αυτό, αφαιρούνται τα 26 εκατ. που αναλογούν στο αποθεματικό κρίσης, το οποίο όπως ανακοινώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα διατεθεί για την ενίσχυση Ομάδων Παραγωγών στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, οι παραγωγοί οίνου νησιών, η σταφίδα και η παραγωγή βιολογικού επιτραπέζιου σταφυλιού. Το υπόλοιπο είναι 84 εκατ. ευρώ τα οποία όπως φαίνεται αφορούν στο μέτρο 21, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά προορίζεται για ενισχύσεις στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Πρόκειται για επιπλέον 10 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το ποσό που ακουγόταν νωρίτερα ότι είναι διαθέσιμο στο ταμείο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων (74 εκατ. από το Μέτρο 21 και 26 εκατ. από το αποθεματικό κρίσης).

Σε ό,τι αφορά στο Μέτρο 21 των 84 εκατ. ευρώ, το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μοντέλου των συνδεδεμένων για τον υπολογισμό των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, έπειτα και από σχετικό πλάνο που κατέθεσε η ΕΘΕΑΣ στο υπουργείο. Σε περίπτωση που πράγματι το υπουργείο κινηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, τότε αναμένεται μια ενίσχυση της τάξης των 12 ευρώ το κεφάλι στα αιγοπρόβατα και των 120 ευρώ στις αγελάδες, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda.
Σημειώνεται ότι κατά τον Γιώργο Γεωργαντά στην Καρδίτσα συνόδευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει από εθνικούς πόρους άνω των 220 εκατ. ευρώ, ενώ άμεσα θα διαθέσει περί τα 110 εκατ. επί πλέον, από ενωσιακούς πόρους, για τη στήριξη των αγροτών. Σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, «η κυβέρνηση παράλληλα έχει προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις, υπενθυμίζοντας ότι οι αγρότες που μετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών και στη συμβολαιακή γεωργία, πλέον φορολογούνται μόνο κατά 50% στο εισόδημά τους».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καρδίτσας και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βασίλη Τσιάκο, τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Μούσιο, το οινοποιείο Καραμήτρου και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, ο οποίος τον συνόδευσε στο υπό περάτωση έργο του κτηρίου στο οποίο θα στεγάζονται οι προνοιακές υπηρεσίες της Μητροπόλεως. Ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε επίσης, το έργο του περιμετρικού δακτυλίου της Καρδίτσας. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός η Καρδίτσα θα είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας η οποία αποκτά ολοκληρωμένο περιφερειακό δακτύλιο με ηχοπετάσματα.

Ο υπουργός προήδρευσε σε κοινή σύσκεψη των ΔΣ του Εμπορικού Βιομηχανικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας και του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Δήμας, οι βουλευτές του Νομού Ασημίνα Σκόνδρα και Γιώργος Κωτσός και εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής.

Αλλάζουν το χάρτη στον πρωτογενή τομέα τα μεγάλα αρδευτικά έργα
Στην σημασία των δύο υπό κατασκευή αρδευτικών δικτύων στο νομό Καρδίτσας (αρδευτικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, αρδευτικό Υπερείων – Ορφανών) στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας πως «αλλάζουν τον χάρτη στον πρωτογενή τομέα».

Διαπίστωση του Γιώργου Γεωργαντά είναι ότι στην περιοχή της Καρδίτσας, παρά τις οικονομικές, δυσκολίες υπάρχει οργασμός έργων καθώς γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθεσίμων εθνικών και ενωσιακών πόρων και εργαλείων χρηματοδότησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας από την Περιφέρεια μόνο, εκτελούνται 607 έργα προϋπολογισμού 662 εκατ. ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι στο νομό γίνονται από το ΥπΑΑΤ δύο εμβληματικά έργα:

  • Το αρδευτικό του ΤΟΕΒ Ταυρωπού προυπολογισμού 285 εκατ. ευρώ (κόστος κατασκευής 114 εκατ. και συντήρησης για 20-25 έτη, 171 εκατ. ευρώ) και
  • Το αρδευτικό Υπερείων – Ορφανών, προϋπολογισμού 224 εκατ. (κόστος κατασκευής 80,148 εκατ. και κόστος συντήρησης για 20-25 έτη 143,85 εκατ.).

Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0».

Πηγή: agronews.gr