Προς επίλυση το ζήτημα με τη διπλή χρέωση της επιστρεπτέας σε αγρότες

Σε ανησυχία για μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου εξελίσσεται το ζήτημα του συμψηφισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκτακτες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν αρκετοί παραγωγοί για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ενώ το ποσό προς επιστροφής που αντιστοιχούσε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αν και έχει ήδη παρακρατηθεί από τις ενισχύσεις των αγροτών, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως οφειλή στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Οι πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να έχει τεθεί εις γνώσιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα επανέλθει με ειδικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιλυθεί το θέμα. Πάντως, τα προηγούμενα 24ωρα πολλοί ήταν οι παραγωγοί που ήρθαν σε επικοινωνία με την Agrenda προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Μάλιστα, όπως αρκετοί σχολίασαν, είναι από τους μόνους κλάδους που καλούνται να επιστρέψουν άμεσα το δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού αυτή συμψηφίζεται με τις έκτακτες ενισχύσεις που πήραν για την πανδημία, ήρθαν αντιμέτωποι με αυτήν την ψυχρολουσία.

Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ποσά της επιστρεπτέας που κατευθύνθηκαν σε αγρότες, δεν υπερβαίνουν τις 3 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή οι παραγωγοί είδαν τις ενισχύσεις τους να συμψηφίζονται σε ποσό των 1.500 ευρώ για να ξαναβρουν μπροστά τους την οφειλή τις τελευταίες ημέρες κατά τις οποίες προχώρησαν στην οριστικοποίηση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος να αποδείξουν οι εν λόγω παραγωγοί τη ανυπαρξία οφειλής είναι πολύ απλός. Όλα τα ΦΕΚ και οι αποφάσεις που συνόδευσαν την πίστωση κάποιας από τις έκτακτες κρατικές ενισχύσεις λόγω πανδημίας, προβλέπουν ρητά τον συμψηφισμό των ενισχύσεων αυτών με ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Παράλληλα ορίζουν το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέμμα και έτσι, από τις δηλώσεις ενίσχυσης που υπέβαλλαν οι δικαιούχοι φαίνεται τόσο το ποσό που προκύπτει βάσει των στρεμμάτων τους ή του ζωικού κεφαλαίου, όσο και το τελικό ποσό της ενίσχυσης το οποίο πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους και στο οποίο φαίνεται η απόκλιση με το αρχικό λόγω συμψηφισμού.

Πάντας, οι πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να λύνεται χωρίς καθυστερήσεις και οπωσδήποτε χωρίς να χρειαστεί κάποια περαιτέρω ενέργεια από τους παραγωγούς.

Πηγή: agronews.gr